Lezárták a cataniai repülőteret az Etna kitörése miatt

külföld
2023 augusztus 14., 11:36

Felfüggesztették a légiforgalmat a szicíliai Catania nemzetközi repülőterén, mert hétfőre virradóra kitört a közeli Etna vulkán. A Vincenzo Bellini repülőteret - Olaszország egyik legnagyobb forgalmú légikikötőjét - működtető társaság közölte, hogy a vulkáni hamu miatt este 8 óráig szünetel a járatok fogadása és indítása. Az úttestet borító vulkáni hamu miatt a város polgármestere két napra betiltotta a biciklik és motorkerékpárok közlekedését, a gépkocsik pedig legfeljebb 30 kilométer/órás sebességgel mehetnek.

photo_camera Fotó: ETNA WALK/ MARCO RESTIVO/via Reuters

Dr. Harangi Szabolcs vulkanológus a Telexen azt írta, az Etna szinte minden előjel nélkül tört ki, a szeizmikus jelek csak este 8 órakor kezdtek utalni arra, hogy május után ismét történhet valami. Este 11 órakor már vörös riasztás lépett életbe, ami a légi közlekedésre is vonatkozott. A kitörés intenzitása gyorsan erősödött, nem sokkal éjfél előtt már a lávaszökőkutas kitörés zajlott.

A vulkáni működés viszonylag gyorsan abba is maradt, a lávaszökőkút néhány óráig tartott, majd kora hajnalra mind a robbanásos kitörés, mind a lávafolyás befejeződött. Harangi szerint a kitörés nagyon szerencsésen zajlott, valószínűleg nagyobb gondot okozott volna, ha nappal történik, amikor sok turista van fenn a csúcs közelében. (via MTI)