Mától az amerikai hadsereg három haderőneme is jóváhagyott vezető nélkül működik, ilyen korábban még sosem fordult elő

külföld
2023 augusztus 14., 15:47

Hétfőn lejárt az amerikai haditengerészet vezetőjének megbízatása, utódját pedig egy republikánus szenátor vétója miatt még nem tudták megválasztani.

A szárazföldi erők és a tengerészgyalogság után így egy harmadik amerikai haderőnem is szenátus által jóváhagyott vezető nélkül működik tovább. Korábban ilyenre még sosem volt példa.

Joe Biden a hadsereg történetében először egy nőt, Lisa Franchetti vezérezredest jelölte a haditengerészet élére. Ha a szenátus jóváhagyja, nemcsak a haderőnem, hanem a vezérkari főnökök összevont bizottságának is ő lesz az első női tagja. Franchetti addig megbízottként vezeti a haditengerészetet.

Lisa Franchetti, az amerikai haditengerészet vezérezredese
photo_camera Lisa Franchetti, az amerikai haditengerészet vezérezredese Fotó: ERIC R. DIETRICH/AFP

A kinevezést Tommy Tuberville, alabamai szenátor blokkolja. A republikánus politikus már több száz katonai kinevezést igyekezett hasonló módon lassítani. Tuberville ezt amiatt csinálja, mert a Pentagon tavaly bejelentette, hogy fedezi a katonák abortusz miatt felmerülő utazási költségeit. A döntést azután hozták meg, hogy a Legfelsőbb Bíróság tavaly eltörölte az abortuszhoz fűződő alkotmányos jogot.

Franchetti kinevezését csak lassítani tudja Tuberville, megakadályozni nem, miután a Szenátusban a demokraták vannak többségben.

(via Reuters)