A NATO-főtitkár kabinetfőnöke szerint Ukrajna NATO-tagságot kaphatna, ha területeket adna át Oroszországnak

külföld
2023 augusztus 15., 17:07

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kabinetfőnöke, Stian Jenssen egy, a norvégiai Arendal városában tartott nyilvános beszélgetésen a szövetség kommunikációjától eddig szokatlan véleményt mondott Ukrajna lehetséges NATO-tagságáról és ezzel összefüggésben a háború lehetséges kimeneteléről.

– Szerintem megoldás lehetne, ha Ukrajna területeket adna át [az oroszoknak], és cserébe NATO-tagságot kapna – fogalmazott Jenssen a norvég VG.no tudósítása szerint. Maga Stoltenberg eddig nem volt hajlandó tárgyalni az Ukrajna számára lehetséges megoldásokról. Hozzátette ugyanakkor: Ukrajnának kell eldöntenie, hogy mikor és milyen feltételekkel akar tárgyalni.

A VG pontosító kérdésére reagálva azt mondta, hogy már folynak a tárgyalások Ukrajna jövőbeli státuszáról, és különösen arról hallani, hogy a Kijev lemondhat az orosz megszállás alatt álló területek egy részéről. „Nem azt mondom, hogy ennek így kell lennie. De ez egy lehetséges megoldás lehet” – tette hozzá.

A VG cikke szerint arról is beszélt, hogy „Oroszország hatalmas katonai nehézségekkel küzd”, ezért irreálisnak tartja, hogy újabb területeket tudna elfoglalni. Szerinte „most inkább az a kérdés, hogy Ukrajna mit tud visszavenni”.