Az egyik legnagyobb gázoligarchát is szorongatják Ukrajnában

külföld
2023 augusztus 15., 18:53

Ukrajna egyik leggazdagabb – külföldön élő – gázmogulja, Dmitrij Firtas és három másik energiavállalati vezető ellen is nyomoznak az ukrán hatóságok Volodimir Zelenszkij oligarchaellenes törvénye miatt. Firtas több mint 7,4 milliárd hrivnya – körülbelül 69 milliárd forint – értékű vagyonát zárolták. A vád szerint az irányítása alá tartozó regionális gázvállalat, a Regional Gas Company

2016 és 2022 között az állami gázszállító rendszerből szívta le, majd értékesítette tovább a gázt,ezzel több mint 170 milliárd forintnyi hiányt okozva az államkasszában. Az RGC uralja az ország gázelosztó hálózatának hetven százalékát.

Firtas az orosz állami gázóriás, a Gazprom partnere volt a 2014-es ukrán forradalomig és a Krím megszállásáig, és támogatója Viktor Janukovicsnak, Ukrajna egykori oroszbarát elnökének, akit ugyanebben az évben elüldöztek. Ekkor az üzletember Ausztriába menekült.

A biztonsági szolgálatok jelentése szerint a regionális gázszolgáltatók vezetői a valós gázszállítási költségnél jóval több pénzt utaltak át az RGC-nek, így szereztek nagy összegű állami támogatásokat, ami eredetileg a lakosság szükségleteit kompenzálta volna. A regionális gáztársaságokra mért korrupciós vizsgálatban eddig tizenöt embert gyanúsítottak meg, közülük hatan előzetes letartóztatásban vannak.

Firtas cégén, a Group DF-en keresztül tagadta a vádakat.

(via FT)