Az orosz titkosszolgálatnak kémkedőket fogtak el az Egyesült Királyságban

külföld
2023 augusztus 15., 10:28

Letartóztattak és vádat emeltek három bolgár ellen, akik a orosz titkosszolgálatnak kémkedtek az Egyesült Királyságban, tudta meg a BBC.

A két férfit és egy nőt februárban tartóztattak le egy jelentős nemzetbiztonsági nyomozás során és azóta őrizetben vannak. Azzal vádolják őket, hogy a megtévesztés szándékával birtokoltak hamis személyazonosító okmányokat, köztük útleveleket és személyigazolványokat az Egyesült Királyságból, Bulgáriából, Franciaországból, Olaszországból, Spanyolországból, Horvátországból, Szlovéniából, Görögországból és Csehországból.

A három kém már évek óta élt Angliában, ezidő alatt többféle munkát vállaltak és több külvárosi ingatlanban laktak. Közülük az egyik, Orlin Roussev üzleti tevékenységet végzett Oroszországban, 2009-ben költözött az Egyesült Királyságba és pénzügyi területen dolgozott technikusként. A másik két kém Bizer Dzhambazov és Katrin Ivanova egy párt alkotnak, korábban az egészségügyben dolgoztak, és évtizedekkel ezelőtt költöztek a szigetországba. Az Egyesült Királyságban egy olyan szervezetet működtettek, ami segítette a bolgár bevándorlókat beilleszkedni a brit társadalomba.

A három vádlott januárban áll majd bíróság elé.