Donald Trumpot azzal vádolják, hogy meg akarta változtatni a georgiai választás eredményét

külföld
2023 augusztus 15., 05:08

Donald Trump volt amerikai elnököt és további 18 embert azzal vádolnak, hogy módosítani próbálták a georgiai választás eredményét a 2020-as elnökválasztáson.

A Fulton megyei esküdtszék 41 vádpontból álló dokumentumából kiderül, hogy mind a 19 vádlottat zsarolással vádolják, Trumpot pedig azzal is, hogy köztisztviselőket arra próbált rávenni, szegjék meg az esküjüket és így változtassák meg a választás eredményét. Ez a negyedik alkalom, hogy Trumpot büntetőeljárás alá vonják, legutóbb a 2020-as választások eredményének megdöntésére tett erőfeszítései miatt emeltek ellene vádat. A volt elnök minden vádpontban ártatlannak vallotta magát.

A vádlottak listáján szerepel még Trump volt ügyvédje, Rudy Giuliani, a Fehér Ház volt kabinetfőnöke, Mark Meadows, a Fehér Ház korábbi ügyvédje, John Eastman és az igazságügyi minisztérium egykori tisztviselője, Jeffrey Clark.

A vád szerint a vádlottak „tudatosan és szándékosan csatlakoztak egy összeesküvéshez, amelynek célja a választások kimenetelének törvénytelen megváltoztatása volt Trump javára”.

A vádirat „bűnszervezetként” említi a vádlottakat, és számos bűncselekmény elkövetésével vádolja őket, többek között: hamisítás, hamis dokumentumok benyújtása, a tanuk befolyásolása, számítógépek feltörése, lopás és hamis tanúzás. (BBC)