Lezárult a vizsgálat: nem hibáztak az M2-esen 200-zal menekülő mercedesest üldöző rendőrök

belföld
2023 augusztus 15., 19:03

Szakszerű, jogszerű és arányos volt az az augusztus 1-jei rendőrségi akció, amelyben az M2-es autóúton egy 200 km/órás sebességgel száguldozó férfit üldöztek, állapította meg a parancsnoki vizsgálat – erősítette meg az RTL Híradó értesülését Szabóné Berki Bianka, a Pest megyei rendőrség szóvivője. A rendőrök eszerint tehát nem hibáztak, a férfi ügyvédje szerint viszont a vizsgálat eredménye több szempontból is aggályos.

Két hete Vácon akarták igazoltatni a rendőrök az autóst, aki menekülni kezdett előlük. Az akkori rendőrségi közlemény szerint „a megkülönböztető fény- és hangjelzésére nem reagált”, hanem gázt adott, majd felhajtott az M2-es autóútra. Menekülés közben jelentősen túllépte a megengedett sebességet, többször átlépte a záróvonalat, több alkalommal intenzíven fékezett, „ezzel is veszélyeztetve a mögötte haladó gépkocsi utasait és akadályozva a rendőri intézkedést” – fogalmazott két nappal később a bíróság, amikor elrendelte a férfi letartóztatását. A férfi többször nekiütközött az őt megállítani próbáló rendőrautóknak, majd miután megállt, a rendőri felszólítás ellenére sem szállt ki az autóból.

link Forrás

Az üldözésben részt vevő rendőrökkel szemben az autós üldözés után a hasonló, rendkívüli esetekre előírt vizsgálat indult. Ez zárult le mostanra azzal az eredménnyel, hogy nem hibáztak a menekülőt üldöző rendőrök. Részleteket nem árult el a rendőrség, mondván: az ügyészségi vizsgálat még folyamatban van.

A letartóztatott férfi ügyvédje aggályosnak tartja a vizsgálat eredményét. Érvelése szerint a rendőrségnek „számtalan más törvényes lehetősége lett volna az általuk már beazonosított személy követésére, elfogására, az elfogás helyének és módjának a megválasztására”. Heller László szerint a rendőrök aránytalanul veszélyeztették a saját maguk, a menekülő férfi és a többi autós biztonságát, és szerinte a hasonló esetek jogi háttere sem egyértelmű.

A harmincéves férfit a többi között hivatalos személy elleni erőszak miatt tartóztatta le a bíróság. Ő és védője is fellebbezett a határozat ellen, a napokban azonban a másodfokú bíróság helyben hagyta a döntést, így a férfi szeptember elejéig biztosan börtönben marad. Korábban az RTL Híradónak a férfi családja azt mondta: nem bűnöző, csak megijedt, mert nem volt jogosítványa. A családtagok szerint a rendőrök veszélyeztették az ő életét.