Sorra jöttek ki a rossz adatok, ezért Kína a jövőben inkább nem közli, hogy áll a fiatalok munkanélkülisége

külföld
2023 augusztus 15., 07:45

Peking bejelentette, hogy ezentúl nem hozzák nyilvánosságra a statisztikákat a fiatalok munkanélküliségével kapcsolatban, írja a Financial Times. A döntéssel kevéssel azután került sor, hogy a pályakezdők munkanélküliségi mutatója hónapok óta rekordmagas, 20 százalékos arány fölött áll.

A változtatás egyben amolyan beismerése is annak, hogy a jelenlegi gazdasági helyzet komoly nyomást helyez a kínai vezetésre, és hogy a kínai gazdaság visszapattanása közel sem megy olyan zökkenőmentesen, mint azt Pekingben remélték. Kedden a kínai jegybank váratlanul ismét 15 bázisponttal, 2,5 százalékra mérsékelte az irányadó egyéves hitelkamatot, ezzel 2014 óta a legalacsonyabb szintet elérve.

Kínai egyetemi hallgatók egy karrierexpón Vuhanban
photo_camera Kínai egyetemi hallgatók egy karrierexpón Vuhanban Fotó: STR/AFP

Pekingnek egyszerre több fronton kéne sikereket elérnie: a kínai gazdaság szempontjából rendkívül fontos ingatlanpiac likviditási válsággal küzd, közben élesen bezuhant az export, jelentős mértékben távoztak a külföldi befektetések az országból és továbbra is gyenge a belső fogyasztás.

Ehhez jön még a munkaerőpiaci nehézség: Kína 2018 óta közölte a fiatalok munkanélküliségi adatait, és idén júniusban ez a ráta 21,3 százalékot ért el, ám ez az adat a júliusi adatközlésből már hiányzott, és a jövőben sem fogják feltüntetni. A fiatalkori munkanélküliség persze nem a legfontosabb indikátora egy gazdaság állapotának, ugyanakkor Peking az elmúlt években már eleve sokat rontott a közölt adatok minőségén és mennyiségén, és nyugati elemzők egyre többet panaszkodnak arra, hogy nehéz pontos képet kapni a kínai gazdaság állapotáról.

Amit viszont még látni, az nem sok jóra utal: a júliusi makrogazdasági adatok többsége a várakozásoknál rosszabb lett, lassult a gazdasági növekedés, csökkent a kiskereskedelmi forgalom és az ipari termelés mértéke is.

Elemzők szerint Peking számára még mindig maradtak eszközök, hogy megpróbálja beindítani a gazdaságot, a kínai vezetés azonban egyelőre nem vetett be komoly ösztönzőcsomagokat. Várhatóak a jövő héten tovább csökkenthetik a vállalkozások és a háztartások hitelfelvételének költségeit.