Törvényesen alkalmaztak testi erőszakot a rendőrök Hadházy Ákos ellen a Karmelitánál

belföld
2023 augusztus 15., 16:43

Csoportosan elkövetett bántalmazás, hivatali visszaélés és aljas indokból elkövetett könnyű testi sértés miatt tett feljelentést Hadházy Ákos azok ellen a rendőrök ellen, akik fizikai erőszakkal próbálták megakadályozni, hogy lebontsa a volt Karmelita kolostort elzáró kordont az április eleji kordonbontáson. Az ügyészség szerint törvényes volt testi erőszakot alkalmazni a mentelmi joggal rendelkező képviselővel szemben. A feljelentést elutasították.

Április 5-én Hadházy és a Momentum harmadszor is szétbontotta a kordont, ami addig egy építkezésre hivatkozva óvta meg a kormányülésre érkező minisztereket az újságírói kérdésektől. A képviselők és a hozzájuk csatlakozó diákok a bosszútörvénynek is - nem véletlenül - nevezett státusztörvény ellen tiltakoztak. A dulakodásban Hadházy vérző arccal földre került, és azt kiabálta:

„Ne nyúljon hozzám, mentelmi jogom van!”.

link Forrás

Hadházy azért tett panaszt, mert a tüntetésen a szabad véleménynyilvánítás jogával élt - emiatt, és a mentelmi jogára tekintettel semmilyen személyi szabadságot korlátozó intézkedést, testi kényszert nem lehetne bevetni ellene.

Feljelentését a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség arra hivatkozva utasította el, hogy az intézkedő rendőrök törvényesen jártak el, a képviselő akadályozta a közbiztonság megóvását azzal, hogy többszöri felszólítás ellenére ellenállt a rendőröknek. Szerintük Hadházy mentelmi joga nem terjed ki a rendőri intézkedés akadályozására, a szabadságjogai pedig nem sérültek.

link Forrás

(via MTI)

Címlapi kép: Huszti István/ AFP