Mínusz 2,4%: maradt recesszióban a magyar gazdaság, gyorsuló ütemben zuhant a GDP

gazdaság
2023 augusztus 16., 06:31

A magyar gazdaság teljesítménye a nyers adatok szerint 2,4 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított, kiegyensúlyozott adatok szerint 2,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Az előző negyedévihez képest 0,3 százalékkal rosszabbul alakult a magyar GDP – derül ki a KSH által szerdán közzétett adatokból, a II. negyedéves első GDP-becslésből. Az első félévben így a magyar GDP 1,7 százalékkal maradt el a tavalyi első félévestől.

link Forrás

Ezzel a magyar gazdaság már negyedik negyedéve, vagyis egy éve recesszióban van negyedév/negyedév alapon. Tavaly nyár óta negyedévenként 0,8, 0,6, majd ez év első három hónapjában 0,2 százalékos visszaesések voltak, ezeket követte a mostani, az idei első negyedévesnél is nagyobb GDP-csökkenés.

Figyelemreméltó, hogy 1996 óta nem volt négy olyan egymást követő negyedév, amikor a magyar gazdaság megszakítás nélkül recesszióban lett volna,igaz, a 2008. III. negyedévétől 2009. IV. negyedévéig tartó időszak hat negyedévéből ötben esett a GDP, de 2009. I. és II. negyedéve között nem változott, így technikailag megszakadt egy időre a recesszió (1996 előtti adatot nem találtunk a KSH honlapján).

link Forrás

A statisztikai hivatal jelentése szerint a gazdasági teljesítmény csökkenéséhez legnagyobb mértékben az ipar, a piaci szolgáltatások, ezen belül főként a szállítás, raktározás és a kereskedelem járultak hozzá. A csökkenést mérsékelte a mezőgazdaság jó teljesítménye. Azt is közölték: „a szolgáltatások hozzáadott értékének csökkenését részben ellensúlyozta a humán-egészségügyi, szociális ellátás nemzetgazdasági ág jelentős növekedése, megközelítve a Covid19-járvány előtti szintet.”

A második GDP-becslést szeptember elsején kiadó KSH adatai sokkal rosszabbak az előzetes piaci várakozásoknál. A Portfolio.hu szakértői felmérése előzetesen 0,3 százalékos növekedést várt az előző negyedévhez képest. Emellett azt prognosztizálták az elemzők, hogy éves összevetésben a gazdaság gyorsuló ütemben marad el a tavalyitól: az előző adatközlésben szereplő mínusz 0,9 százalék (ez kiigazítatlan adat, a kiigazított 1,1 százalékos visszaesést mutatott) után most mínusz 1,3 százalékot vártak. Ennél a 2,4 százalékos éves visszaesés is sokkal rosszabb, de főleg az durva, hogy a negyedéves szinten sem fordult növekedésbe a gazdaság, épp ellenkezőleg: gyorsult a visszaesés.

Az éves és negyedéves adatok közötti látszólagos ellentmondást azzal indokolták, hogy a második negyedéves élénkülés főként a gyenge évkezdetből fakad, míg éves összevetésben a nagyon erős, 6,5 százalékos, a választási kampány gazdaságélénkítő osztogatásai által megtámogatott bázis is oka volt a visszaesésnek. A valóság azonban a tényekkel oldotta fel az ellentmondást: azzal, hogy minden mutató szerint maradtunk recesszióban.

Volt persze olyan elemző, aki szinte telibe találta a mostani GDP-adatot már augusztus elején, amikor látni lehetett a második negyedéves ipari statisztikát. Kiss Péter, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója akkor úgy fogalmazott: „Júniusban folytatódott az ipari termelés vesszőfutása. A kibocsátás a viszonylag jó 2022-es évhez viszonyítva idén év eleje óta folyamatosan csökken. Ez az adat, illetve a szintén gyenge teljesítményt mutató kiskereskedelmi forgalom megerősíti azt a várakozásunkat, hogy a magyar gazdaság recesszióban maradt a második negyedévben is (-0,35 százalék negyedéves alapon)”.

A gazdaság főbb komponenseinek korábban közzétett adati alapján valóban nem meglepetés, hogy így alakult a GDP.

  • Az ipar áprilisban 8,3, májusban 6,9, végül júniusban 3,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, míg az első negyedévben még 0,2 és 4,6 százalék közötti visszaeséseket hoztak az egyes hónapok.
  • Az építőipar teljesítménye a február kivételével minden hónapban elmaradt az előző havitól, és egyértelműen csökkenő trendvonalat mutat éven belül. Az első félévben összességében 7 százalékos mínuszban volt az ágazat.
  • A kiskereskedelmi forgalom az első félévben minden hónapban komoly visszaesést mutatott a tavalyihoz képest – négy hónapban több mint 10 százalékosat –, és júniusig jellemzően az előző hónaphoz képest is csökkent.