Küszöbön a fű legalizációja Németországban

drog
2023 augusztus 16., 11:19

A német kormány jóváhagyta a marihuána legalizálásáról szóló törvényjavaslatot, így már csak a Bundestagnak kell megszavaznia azt.

Az új rendelkezés alapján a marihuána kikerül a kábítószerekről szóló törvényből, ahol jelenleg a heroin, az LSD és a kokain mellett tiltottként szerepel. 25 gramm birtoklása lesz legális, és három növény otthoni termesztését is engedélyezik. A gyerekek elől azonban elzárva kell majd őket tartani.

Kannabisz-shopok viszont egyelőre nem lesznek az országban, mert azokat tiltja az uniós jog. Helyette nonprofit, legfeljebb 500 fős egyesületek termeszthetik majd a növényt rekreációs célra. A füvet saját tagjaiknak adhatják el, napi maximum 25, havi 50 gramm mennyiségben. A 21 éven aluliak legfeljebb havi 30 grammot kaphatnak.

Karl Lauterbach szociáldemokrata egészségügyi miniszter törvényjavaslatát elsősorban konzervatív politikusok kritizálják. Szerintük a kábítószer-használat normalizálódik, a gátlások pedig csökkennek majd a hatására.

Karl Lauterbach, egészségügyi miniszter
photo_camera Karl Lauterbach, egészségügyi miniszter Fotó: MICHAEL KAPPELER/dpa Picture-Alliance via AFP

Az új szabályok akkor lépnek hatályba, ha a német parlament megszavazza a törvényt. A Bundestag csak a nyári szünet után kezdi tárgyalni a javaslatot, így várhatóan ősszel szavaz majd róla.

(via Süddeutsche Zeitung)