Már bánja az egykori FBI-ügynök, hogy egy orosz oligarchának dolgozott

bűnügy
2023 augusztus 16., 07:55

Bűnösnek vallotta magát Charles McGonigal, egykori FBI-ügynök, aki egy orosz oligarchának gyűjtött információkat.

McGonigal egy rivális orosz oligarcháról gyűjtött lejárató információkat Oleg Deripaszkának. Munkájáért 2021-ben 17 ezer dollárt vett át. Deripaszka 2018 óta szerepelt az Egyesült Államok szankciós listáján, ahová a krími annexióban játszott szerepe miatt került. McGonigal abban is próbált segíteni az oligarchának, hogy lekerüljön a listáról.

McGonigal pénzmosás bűncselekményében és a rendkívüli nemzetközi gazdasági hatalmakról szóló törvény megsértésében vallotta bűnösnek magát. A férfi a bírósági tárgyalásán azt mondta, teljes felelősséget vállal a tetteiért, melyekkel egyébként sem az Egyesült Államoknak, sem a családjának nem akart kárt okozni. Az ítéletet december 14-én hirdetik ki, akár öt év börtönbüntetést is kaphat.

Charles McGonigal
photo_camera Charles McGonigal Fotó: MICHAEL M. SANTIAGO/Getty Images via AFP

McGonigal 2016 és 2018 között dolgozott az FBI New York-i divíziójában. Elhárítással foglalkozott, többek között a Deripaszka elleni nyomozást is felügyelte.

A férfival szemben egyébként külön eljárás folyik egy szövetségi szintű bíróságon is. Ott azzal vádolják, hogy legalább 225 ezer dollár készpénzt fogadott el egy albán kémtől, miközben az FBI-ban dolgozott.

(via AP News)