Szomjas a Föld

klímaváltozás
2023 augusztus 16., 19:03

Soha nem látott vízválsággal nézhet szembe az emberiség: a Globális Erőforrások Intézetének szerdán közzétett kutatása szerint a világ lakosságának negyede szembesül évről-évre vízstresszel - potenciális vízhiánnyal -, és 2050-ig ez további egymilliárd embert érinthet.

A vízstressz itt azt jelenti, hogy az országok szinte az összes rendelkezésükre álló vizet felhasználják - a jelentés szerint a megújuló energiaforrások legalább 80 százalékát. A világ népességének 25 százalékát kitevő 25 ország lehet a leginkább érintett.

A szervezet a Közel-Keletre és Észak-Afrikába, a világ legszárazabb régióiba a század közepére teljes vízhiányt jósol, ami az élelmiszer- és az energiaiparnak is intő jel, a lehetséges politikai konfliktusokról nem is beszélve. A legnagyobb vízstressz-növekedést pedig a Szubszaharai Afrikába várják, ahol 2050-re akár 163 százalékos lehet a vízhiány.

Az okok a túlnépesedésben és az éghajlatváltozásban, az egyre szélsőségesebb, kiszámíthatatlanabb időjárásban, aszályokban és hőhullámokban keresendő. A jelentés különféle intézkedéseket javasol annak megakadályozására, hogy a vízstressz vízválságba torkolljon: ilyen a vizes élőhelyek és erdők védelme, a mezőgazdaság korszerűsítése és a kevésbé vízalapú, megújuló energiaforrások.

(CNN via WRI)