Letartóztatták az utolsó függetlenként számontartott orosz szavazatfigyelő csapatának vezetőjét

külföld
2023 augusztus 18., 11:10

„Őrizetbe vették Grigorij Melkonjantszt, a Golosz mozgalom elnökét, a Nyomozó Bizottság gyanúsítottként hallgatja ki” - nyilatkozott csütörtökön a Golosz orosz szavazatfigyelő csoport. A vádak szerint az elnök Oroszország által „nemkívánatosnak” bélyegzett nemzetközi szervezetekkel működött együtt.

Melkonjantsz otthonában házkutatást is tartottak. A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség névtelen forrásra hivatkozva állítja, hogy az elnökön túl 14 további csoporttagot céloztak a rajtaütésekkel. Ügyvédei szerint Melkonjantsz pénteken jelenhet meg az egyik moszkvai kerületi bíróság előtt. A maximálisan kiszabható büntetés hat év börtön.

photo_camera Grigorij Melkonjantsz Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP

A Politico szerint ezzel Oroszország utolsó független választási megfigyelő kampánycsoportja szűnhet meg. Az akció része a Kreml demokratikus szervezetek elleni leszámolásainak. A szervezet 2000 óta működött, részletesen bemutatta a 2011-es választásokon elkövetett csalásokat, ami tiltakozásokhoz vezetett. Az orosz igazságügyi minisztérium először 2013-ban minősítette őket „külföldi ügynököknek”.