Augusztus 20-án annyi lezárás lesz Budapesten, hogy inkább ne is induljon el otthonról

belföld
2023 augusztus 19., 05:12

Szombaton kezdődik a fővárosban az atlétikai világbajnokság, ami önmagában rengeteg útlezárást, valamint BKV-s járatterelést hoz. Vasárnap az augusztus 20-i állami ünnep további lezárásokat jelent – és egyelőre még nem tudni, hogy Erdoğan török elnök látogatása, valamint a pénteken Orbán Viktor által emlegetett „diplomáciai találkozók sokasága” okoz-e további lezárásokat.

Mondjuk az is bőven sok, amit most tudni lehet. A Police.hu-n és a BKK különféle felületein fellelhető információk alapján csak vasárnap tíz villamos-, az éjszakaiakkal együtt több mint húsz busz-, valamint egy trolijárat közlekedési rendje változik. Magára a tűzijáték idejére, azaz augusztus 20-a estére ezt a térképet adta ki a BKK:

Több alkalommal lezárták, illetve lezárják a budai és a pesti rakpartokat, a Lánchidat, az Erzsébet hidat és a Szabadság hidat, korlátozásokra kell számítani a budai Várban, a Városliget környékén is. Az atlétikai világbajnokság miatt egyes lezárások és parkolási korlátozások hó végéig, vagy akár szeptember 15-ig is életben maradnak – derül ki a rendőrségi honlap felsorolásából.

A belső kerületekben ezek a lezárások, korlátozások lesznek vagy léptek már életben:

  • Lezárták a Budai alsó rakpartot a Rákóczi híd és a Margit híd között augusztus 22-, kedden 6 óráig, illetve lezárják majd augusztus 22-24 között mindennap este tíztől másnap 6 óráig.
  • Lezárták a Pesti alsó rakpartot a Margit híd és a Közraktár utca között pénteken 22 órától 21-én, hétfőn 6 óráig, valamint augusztus 21-én és 22-én este tíztől másnap 6 óráig.
  • Lezárják vasárnap 19 órától az Erzsébet hidat várhatóan 22:30-ig, 16 órától a Szabadság hidat hétfőn hajnalig.
  • A Műegyetem rakpartot a Bertalan Lajos utca és a Budafoki út között mindkét irányban lezárták.
  • Szombaton déltől vasárnap éjfélig lezárások lesznek a Szent Gellért téren a Budafoki útnál, a Budafoki úton a Csíky utca és a Szent Gellért tér között, de szombaton 14 óráig, valamint vasárnap 4 órától 14 óráig a BKK járatokat átengedik a lezárt szakaszon.
  • Lezárták hétfő hajnalig a teljes Lánchidat, vasárnap 20 és 21:40 között a gyalogosok előtt is.
  • Szombaton 21 órától hétfő hajnalig lezárják a Széchenyi rakpartot, valamint a Zoltán utcát a Széchenyi rakpart és az Akadémia utca között.
  • Lezárták szerdán hajnalig a Tárnok utcát, valamint a Palota utat a sorompónál; az Alkotmány utcát a Nagy Ignác utca és a Honvéd utca között augusztus 23-án 6 óráig. Lezárásra számítsanak augusztus 22-én 6 óráig a Lánchíd utcában, valamint csütörtökön éjféltől hétfő éjfélig a Várkert rakparton is.
  • Lezárták az Erzsébet híd északi járdáját, és a hídon a buszsávokat. Hétfőn 6 óráig az Erzsébet híd és a Szabadság híd déli járdáján ugyancsak lezárásra kell készülni. A Szabadság híd északi járdáját már lezárták hétfőn délig.
  • Lezárták a Várban a Kapisztrán teret 23-án 6 óráig, valamint a Várkert rakpartot 21-én éjfélig.
  • Vasárnap 14 órától 20 óráig lezárják a József Attila utcát és a Széchenyi István teret, a Hercegprímás utcát és a Sas utcát az Arany János utca és a Bajcsy-Zsilinszky út között, illetve időszakos korlátozás lesz 17-20 óra között az Akadémia utca–Arany János utca útvonalon.
  • Lezárták a Kacsóh Pongrác úti felüljáró Városliget felé vezető sávját, a Kós Károly sétányt és a Hősök terét hétfőn 6 óráig.
  • Pénteken 22 órától vasárnap 11:30-ig lezárva tartják az Andrássy úton mindkét irányban a külső sávot a Dózsa György út és a Munkácsy Mihály utca között.
  • Szombaton és vasárnap hajnaltól 11 óráig lezárják az Andrássy utat a Bajza utca és a Hősök tere között, valamint a Dózsa György utat a Városligeti fasor és a Podmaniczky utca között. Szintén lezárásra kell készülni a Rippl Rónai utca, a Munkácsy Mihály utca és a Lendvay utca egy-egy szakaszán.
  • Vasárnap várhatóan 19:20-tól 20 óráig lezárják a Rákóczi hidat Pestről Budára, valamint szakaszos és időszakos lezárásra kell készülni a Szerémi út–Hengermalom út–Fehérvári út–Bocskai út–Karolina út–Villányi út–Budaörsi út–Alkotás utca–Krisztina körút–Mikó utca–Logodi utca–Tábor utca–Palota út útvonalon.
  • Lezárásra kell készülni a Nemzeti Atlétikai központ környékén, a Soroksári út szervizútján a Lechner Ödön fasor és a Hajóállomás utca között, a Hajóállomás utcában a Kvassay Jenő úttól, a Laczkovich utcában és a Csepel rakparton is 28-án éjfélig.

Az autósoknak tehát lényegében reménytelen lesz átjutni a városon vagy leparkolni az események közelében, de azoknak is alaposan fel kell készülniük, akik tömegközlekedéssel utaznának: összességében több mint harminc járat menetrendjét és vonalát érintik a lezárások, többek között a 2-es villamoscsaládot, a 4-6-os villamost, a 41-es, 47-es és 49-es villamost, a 7, 7E, 8E, 105, 133E, valamint a vasárnap egész nap nem közlekedő 16 buszjáratokat.

Részletesebb információk az alábbi linkeken: