Padlót fogott az orosz holdkutatási program: a Holdra zuhant a Luna-25 automata állomás

külföld
2023 augusztus 20., 10:12

Az orosz űrvállalat, a Roszkozmosz tájékoztatása szerint a Hold felszínébe csapódott, és megsemmisült a Luna-25 automata állomás - írja az MTI.

Már tegnap délután lehetett sejteni, hogy valami komoly probléma van, amikor a Roszkozmosz közölte: „rendellenes helyzet” alakult ki az űrszondánál, miközben a leszállás előtti pályára állásra készült.

photo_camera Így indult el a Luna-25 augusztus 11-én.
Fotó: HANDOUT/AFP

A Luna-25 a tervek szerint hétfőn szállt volna le a Hold déli pólusán, ami különösen nehéz terep, és ahol fő feladata a talajösszetétel elemzése és annak megállapítása lett volna, hogy van-e a jég a bolygón. Csakhogy moszkvai idő szerint szombaton körülbelül 14 óra 57 perckor megszakadt a kommunikáció a Luna-25-tel.

A Roszkozmosz ma közölte: „a Luna-25 űrhajó nem a kiszámított pályára állt, és a Hold felszínével való ütközés következtében megszűnt létezni.”Az űrszonda elvesztésének okait egy erre a célra létrehozott tárcaközi különbizottság fogja kivizsgálni.

A projekt része volt annak a nagyhatalmi versenynek, amely a Hold déli pólusának felfedezésére irányult, és egyben az orosz holdkutatási program első küldetése is volt. Az előző, Luna-24 állomást még 1976-ban a Szovjetunióból indították.
via Reuters, MTI