Az ügyészség letöltendő börtönt kért Bige Lászlóra

bűnügy
2023 augusztus 21., 16:24

Az okirat-hamisítással és vesztegetéssel megvádolt vegyipari vállalkozót, Bige Lászlót április végén első fokon a Nyíregyházi Törvényszék felmentette, de most a Magyar Nemzet azt írja, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség szerint nem volt jogos a felmentés, így letöltendő börtönbüntetést kértek Bigére.

A 2020-as vádirat szerint Bige 2009-ben megállapodott egy vállalkozóval abban, hogy több ezer tonna műtrágyát ad át neki, és a forgalmazó azt a piaci ár alatt, részben számla nélkül eladja, az összeget pedig átadja a milliárdosnak. Cserébe vállalta, hogy a vállalkozónál letétbe helyezett terméket később minőségi kifogásra hivatkozva leértékeli, így a forgalmazó is haszonhoz juthat. Az ügyészség szerint a terméket készpénzért, számla nélkül értékesítő vállalkozó 135 millió forintot csorgatott vissza Bigének, amivel a saját cégének nem számolt el.

Bige László, a Bige Holding Csoport tulajdonosa Nyíregyházán 2014. december 23-án.
photo_camera Bige László, a Bige Holding Csoport tulajdonosa Nyíregyházán 2014. december 23-án. Fotó: Balázs Attila/MTI/MTVA

A fellebbezés indítványozza, hogy a Debreceni Ítélőtábla változtassa meg az ítéletet, állapítsa meg Bige bűnösségét és szabjon ki letöltendő börtönt. A végső döntést a Debreceni Fellebbviteli Bíróság hozza majd meg.

Bige László kezdettől nevetségesnek nevezte a vádakat és összefüggő támadásnak tartotta az eljárást. A vállalkozó ellen egy másik ügyben is eljárás folyik: 2021 októberében többek között hűtlen kezelés miatt emeltek vádat ellene és öt munkatársa ellen.