Cirkálórakétát lőtt ki Észak-Korea, Kim Dzsongun elégedett volt a kísérlettel

külföld
2023 augusztus 21., 04:59

Kim Dzsongun észak-koreai vezető jelenlétében hajtottak végre egy rakétakísérletet nem sokkal Dél-Korea és az Egyesült Államok újabb közös hadgyakorlatának hétfői kezdete előtt, írja az MTI. Észak-Korea diktátora az ország keleti tengerpartján állomásozó flottához látogatott, és ott nézte végig egy cirkálórakéta kísérleti indítását egy hadihajóról.

A jelentés szerint a rakéta elérte a kitűzött célt. A kísérlet után az észak-koreai vezető méltatta a haditengerészet teljesítményét, amely szerinte a mozgékonyság mellett annak is bizonyítéka, hogy a hajók folyamatosan készenlétben állnak váratlan helyzetekre.

photo_camera Kim Dzsongun megtekint
Fotó: STR/AFP

Dél-Korea és az Egyesült Államok hétfőn kezdte meg közös nyári hadgyakorlatát, amelynek egyik célja éppen az, hogy segítse felkészültségüket az észak-koreai nukleáris és rakétafenyegetések ellen. A szöuli hadsereg közölte, hogy ez az eddigi legnagyobb méretű hadgyakorlat, amelyben több tízezer katona vesz részt.

Jun Szok Jol dél-koreai elnök a hét végén tért vissza az Egyesült Államokból, az amerikai-japán-dél-koreai csúcstalálkozóról, amelyen a három ország egyebek között az eddiginél szorosabb katonai együttműködésben állapodott meg. Kormányzatának hétfői ülését követően az államfő kijelentette: a három ország kapcsolataiban új korszakot kezdtek, és amennyire fokozódik a provokáció és a fenyegetés Phenjanból, annyival erősebbé válik a kötelék Szöul, Tokió és Washington között.