Orbán még a tűzijátékos házibulin is panaszkodott Erdogannak a magyar nyelv betiltásáról

POLITIKA
2023 augusztus 21., 10:16

Orbán Viktor vasárnap hatalmas bulit rendezett a haveroknak, pontosabban „politikai barátainak”, még pontosabban

  • Szlovénia korábbi miniszterelnökének, Janez Jansának,
  • Übegisztán elnökének, Savkat Mirzijojevnek,
  • Tatárföld vezetőjének, Rusztam Minnyihanovnak,
  • a türkmén elnöknek, Serdar Berdimuhamedownak,
  • Kirgizisztán elnökének, Szadir Zsaparovnak,
  • Azerbajdzsán elnökének, Ilham Alijevnak,
  • Szerbia elnökének, Aleksandar Vucicnak,
  • illetve a Boszniai Szerb Köztársaság elnökének, Milorad Dodiknak és Zseljka Cvijanovicsnak, Bosznia-Hercegovina Államelnökségének szerb tagjának,
  • Sebastian Kurz volt osztrák kancellárnak
  • és persze a nap legfontosabb vendégének, a török elnöknek, Recep Tayyip Erdogannak.

Az igen díszes baráti társaság tagjait először egyenként fogadta a Karmelita kolostorban, hogy aztán közösen vonuljanak el fokozni a hangulatot az atlétikai világbajnokság díszpáholyába. Milorad Dodik videója szerint itt már érezhetően lelazult mindenki, főleg Orbán Viktor.

link Forrás

A napot a leglátványosabban viszont Vucic élvezte, aki augusztus 20-án összesen 16 posztot termelt Instagramjára, így vélhetően rettenetesen élte a bulit, ahol nemcsak végigasszisztálhatta, ahogy a szerb Ivana Vuleta aranyat nyer női távolugrásban, de a haverokon túl találkozott még Tucker Carlsonnal is, akit Instagramján „napjaink egyik legnagyobb újságírójának” nevezett.

A szerb elnök az estét a haverokkal együtt Orbán Viktor teraszán zárta, ahol megtekintették a közel félórás tűzijátékot. Vucic posztjában megköszönte Orbán „vendégszeretetét” és közölte, hogy „elégedett” a „világ számos vezetőjével folytatott mai megbeszélés tartalmával”.

Egyben az is kiderült, hogy vélhetően szüksége van egy jó skillekkel megáldott social mediásra, aki az alábbinál jobban össze tud vágni egy instavideót:

link Forrás

Bár Vucic kifejezetten szórakoztató kontentet tolt a magyar államalapítás ünnepéről, a meghívott vendégek közösségi médiás posztjai közül a legérdekesebb mégis egyértelműen Zseljka Cvijanovics randomnak tűnő posztja volt, amiből kiderült, hogy Orbán Viktor a tűzijáték alatt is azt tartotta a legfontosabbnak, hogy Ukrajnáról, pontosabban az ukrán nyelvtörvényről panaszkodjon. Legalábbis erre lehet következtetni az alábbi videóból, amin azt látni, hogy a Novák Katalinnal bájcsevegő Cvijanovics mögött Orbán Viktor a pókerarcot gyakorló Erdogannak magyaráz angolul, száját pedig jól hallhatóan az hagyja el, hogy „boycott hungarian language”, vagyis hogy valakik valahol tiltják a magyar nyelv használatát.

link Forrás

Erdogan arcáról sajnos nem lehet túl sok mindent leolvasni, így nem derült ki, mi a véleménye az ukrán nyelvtörvényről, ahogy az sem, hogyan érezte magát a haverokkal a drónfélhold és a gigantikus drónkereszt alatt, a tűzijátékkal színesített egész napos bulika után.