Egymásnak adták a Karmelita kilincsét Orbán „politikai barátai”

2023 augusztus 20., 15:03

Orbán Viktor pénteken az állami rádióban jelentette be, hogy az atlétikai világbajnokság apropójából országa meghívja a „politikai barátait”. Az már aznap kiderült, hogy a meghívottak között EU tagállamok vezetői nem lesznek jelen. Az elmúlt másfél napban aztán diplomáciai nagyüzem zajlott a Karmelitában, az időrendet aszerint állítottuk össze, hogy az MTI mikor hozta le a találkozóról készült fotókat.

Szombat

12.09: Orbán Viktor Szlovénia korábbi miniszterelnökével tárgyalt

photo_camera Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVA

A nagyvizít-turné Orbán ismert szövetségesével, a Szlovéniában a legutóbbi választáson vereséget szenvedő, most az ellenzékben ülő Janez Jansa látogatásával indult. Az MTI beszámolója szerint beszéltek a világpolitikai helyzetről, az orosz-ukrán háború kapcsán a béke fontosságáról, és áttekintették az európai konzervatív, keresztény pártok előtt álló feladatokat a 2024-es EP-választások előtti időszakban.

17:32: Orbán Viktor Üzbegisztán elnökével tárgyalt

photo_camera Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVA

Orbán munkalátogatáson fogadta Savkat Mirzijojev üzbég államfőt - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szombat délután. A beszámoló szerint Orbán Viktor gratulált Üzbegisztán elnökének a júliusi választáson elért győzelméhez. Az előrehozott választásra azért volt szükség, mert Mirzijojev nemrég módosította az alkotmányt, aminek köszönhetően akár 2040-ig hatalmon maradhat. A választásokon aztán a szavazatok 87,1 százalékát ő kapta, és az összes politikai párt a jelöltségét támogatta.

20:58: Tatárföld vezetőjével tárgyalt Orbán Viktor

photo_camera Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVA

Orbán szombat este kétoldalú megbeszélést folytatott Rusztam Minnyihanovval, a Tatár Köztársaság vezetőjével - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár. Havasi beszámolója szerint a tárgyaláson elhangzott: az eddig közösen elért eredményekre támaszkodva a lehetséges ágazatokban, például a mezőgazdaságban készek vagyunk folytatni az együttműködést. A szankciók, a politikai nehézségek ellenére az Oroszországban jelenlévő magyar cégek keresik tevékenységük bővítési lehetőségeit.

Vasárnap

8:32: Orbán Viktor a türkmén elnökkel tárgyalt

photo_camera Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

Orbán vasárnap reggel a Karmelita kolostorban fogadta Serdar Berdimuhamedow türkmén államfőt, aki munkalátogatásra érkezett Budapestre - közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-vel.

A találkozó kiemelt fontosságú Magyarország energiabiztonsága szempontjából, ugyanis Türkmenisztánnal olyan átfogó energetikai együttműködési megállapodásról folynak az egyeztetések, amelynek lényeges eleme, hogy a jövőbeli türkmén gázexport egyik célországa Magyarország legyen, tette hozzá Havasi. A tárgyaláson elhangzott: kétoldalú kapcsolatainkban még kiaknázatlan lehetőségek vannak az egészségügy, a gyógyszeripar, a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, a vízügyek, az oktatás és a kultúra terén való együttműködésre is.

9.34: Orbán Viktor Szerbia elnökét fogadta

photo_camera Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVA

Orbána Karmelita kolostorban munkalátogatáson fogadta Aleksandar Vucic államfőt - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap. A tárgyaláson áttekintették Magyarország és Szerbia politikai és gazdasági kapcsolatait, a Nyugat-Balkán EU-integrációjának helyzetét, az illegális migráció elleni fellépés lehetőségeit, valamint a közös energetikai és infrastrukturális projekteket.

Vucic Orbán egyik legfontosabb regionális szövetségese, igaz, sokan nem is maradtak rajta kívül. Jól jelezte ezt a közelmúltban, amikor a magyar kormány a kínos lapítást választotta arra a hírre, hogy Koszovóban 19 magyar békefenntartó sérült meg, miután koszovói szerbekből álló tömeg támadt rájuk.

10:38: Orbán Viktor boszniai vezetőkkel tárgyalt

photo_camera Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

Orbán vasárnap a Karmelita kolostorban tárgyalt Zseljka Cvijanoviccsal, Bosznia-Hercegovina Államelnökségének szerb tagjával, valamint Milorad Dodikkal, a Boszniai Szerb Köztársaság elnökével - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A megbeszélésen Orbán Viktor elmondta: Magyarország és Bosznia-Hercegovina valamint a Boszniai Szerb Köztársaság közti kapcsolatok továbbra is kiválóak, és mindent megteszünk az együttműködés növelése érdekében, ezt a már megkezdett projektjeink is tükrözik.

Az ismerten Moszkva-közeli Dodik ellen nemrég vádat emeltek Bosznia-Hercegovinában, és már Várhelyi Olivér uniós biztos is figyelmeztetni volt kénytelen a túlzott oroszbarátsága miatt.

13:20: Orbán Viktor Kirgizisztán elnökét fogadta munkalátogatáson

photo_camera Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVA

Orbán vasárnap kétoldalú megbeszélést folytatott Szadir Zsaparov kirgiz elnökkel a Karmelita kolostorban - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

A tárgyaláson a felek elégedetten nyugtázták, hogy az országaink közötti dinamikus politikai párbeszéd megalapozza és elősegíti átfogó együttműködésünk további erősítését, ami iránt Magyarország továbbra is elkötelezett.

13:48: Azerbajdzsán elnökével tárgyalt Orbán Viktor

Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Ilham Alijev azerbajdzsáni elnököt a Karmelita kolostorban 2023. augusztus 20-án
photo_camera Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

Munkalátogatáson a Karmelita kolostorban fogadta Ilham Alijev azerbajdzsáni elnököt Orbán vasárnap - közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-vel.

A tárgyalások középpontjában három téma volt, amelyek Magyarország és Európa biztonságához kapcsolódnak. A felek egyeztettek az energiaellátással, a fizikai biztonsággal - így különösen az ukrajnai háborúval - és a gazdasági nehézségek leküzdésével összefüggő kérdésekről.

16:06: Orbán Viktor a török elnökkel tárgyalt

Orbán Viktor fogadja Recep Tayyip Erdogant a Karmelita kolostorban 2023. augusztus 20-án.
photo_camera Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVA

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő fogadja Recep Tayyip Erdogan török elnököt a Karmelita kolostorban. Arról, hogy az utolsó pillanatig titkolják, pontosan miért érkezik vasárnap Budapestre a török elnök, de annyi biztos, hogy rendesen megdolgozott a magyar kormány a figyelmességért, épp vasárnap reggel írtunk hosszabban.