A túlzott oroszbarátsága miatt figyelmeztette Orbán boszniai szövetségesét a magyar biztos

POLITIKA
2023 május 17., 14:39

Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság bővítéspolitikáért felelős biztosa szerdán arra figyelmeztette a tagjelölt Bosznia-Hercegovinát, hogy az EU szövetségesei nem utazgatnak Oroszországba. Ezzel arra utalt, hogy a magyar kormány által is támogatott Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság vezetője bejelentette, hogy Moszkvába látogat, ahol a gazdasági együttműködésről tárgyalna Vlagyimir Putyinnal. Egyben átadná az orosz vezetőnek a legmagasabb rangú állami kitüntetést, a boszniai Szerb Köztársaság Érdemrendjét.

Várhelyi Olivér, az EU bővítési biztosa 2023. február 6-án.
photo_camera Várhelyi Olivér Fotó: MARCO SABADIN/AFP

Bosznia-Hercegovina 2016-ben nyújtotta be a csatlakozásai kérelmét, majd tavaly decemberben az ukrajnai háború miatt kapott tagjelölti státuszt. „Azt szeretnénk, hogy Bosznia-Hercegovina a szövetségesünk legyen. És a szövetségeseink nem mennek Oroszországhoz, ezt üzenetem” - mondta a magyar biztos Szarajevóban.

Dodik és Orbán a Banja Luka-i reptéren
photo_camera Milorad Dodik és Orbán Viktor Forrás: SNSDDodik Twitter

Dodik lépései az elszakadás felé viszik a szerb köztársaságot, a pártja 2021 végén megszavazta a tagállam leválást a szövetségi állam intézményeiről. Orbán Viktor korábban biztosította Dodikot, hogy Magyarország minden szankciót megvétóz, amit az EU esetleg ki akarna vetni rá. A magyar kormány szűkszavúan bejelentette azt is, hogy Magyarország gazdaságfejlesztési támogatást nyújt a Boszniai Szerb Köztársaságnak. Tavaly decemberben a magyar állami Eximbank 45 milliárd forintnyi hitelt adott az elszakadásért küzdő boszniai szerb kormánynak, hogy ne menjenek csődbe. (Reuters)