Paks II: a Roszatom elkezdte a kivitelezést

energia
2023 augusztus 21., 19:10

A Paks II. Atomerőmű projekt fővállalkozója, a Roszatom mérnöki részlegéhez tartozó Atomsztrojekszport vállalat elkezdte Pakson az új VVER-1200-as blokkok kivitelezési szakaszának munkálatait – közölte a Roszatom.

A tájékoztatás szerint ennek részeként az orosz vállalat alvállalkozója, a Duna Aszfalt Kft. elkezdte az előkészületeket a talaj kitermelésére a leendő 6-os blokk munkagödréből. Egy másik alvállalkozó, a Bauer Magyarország Kft. pedig hozzáfogott a talajszilárdítási munkálatok előkészületeihez, illetve folytatja a résfal építését.

A közleményben emlékeztetnek, hogy a kivitelezési szakasz azután vette kezdetét, hogy a magyar és az orosz fél képviselői pénteken aláírták a két új atomerőművi blokk létesítéséről szóló szerződés módosítását, majd ezután a megrendelő Paks II. Atomerőmű Zrt. kiadta a fővállalkozónak a hivatalos értesítést arról, hogy a projekt a második szakaszba, a kivitelezés szakaszába lépett.

Azt írták, a leendő 6-os blokk munkagödréből a föld kitermelése mínusz 5 méteres szintig hatalmas munkafolyamat: a munkagödör négy futballpálya területének megfelelő méretű, és kb. 1 millió m3 földet kell kitermelni, elszállítani. A tervek szerint a 6-os blokk területén ez a munka az ősz vége előtt befejeződik.

A Roszatom azt írta, a kivitelezés megkezdésére kapott engedély lehetővé teszi az atomerőművi főberendezések gyártásának elindítását mind az orosz vállalatoknál, mind pedig a Roszatom partnervállalatainál. Az Atomsztrojekszport vállalat most utasítást adott az érintett üzemeknek, hogy kezdjék el a Paks II. Atomerőmű érintett berendezéseinek legyártását.

A közleményben utalnak arra, hogy a Paks II. Atomerőmű projekt kivitelezési szakaszba lépése lehetővé teszi az összes fő építmény létesítésének elkezdését. Ez jelentős létszám-, gép- és eszközbővítést igényel, mivel a projekten végzett munka intenzitása folyamatosan nő. A Paks II. Atomerőmű projektben való részvétel iránt nagy az érdeklődés mind a magyar, mind egyéb európai, valamint harmadik országbeli cégek részéről – állítják.

Csak az atomerőmű építése önmagában kb. 10 ezer munkahelyet jelent, emellett az orosz ipar is jelentős megrendelésekhez jut – közölte a Roszatom.

Az Orbán-kormány 2014-ben titokban egyezett meg Vlagyimir Putyinnal a paksi atomerőmű bővítéséről. Azóta húzódik a projekt.

Némi földet megmozgattak már az elmúlt 9 évben, másra eddig nem futotta.
photo_camera Némi földet megmozgattak már az elmúlt 9 évben, nagyon másra még nem futotta. Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

Lázár János a beruházás bejelentésekor a kormány nevében még azt ígérte meg, hogy 2023-ban az első blokk már áramot fog termelni, de csak a résfal építése még egy évet késik. (via MTI)

Kiemelt videóink