Szomáliában betiltották a TikTokot

INTERNET
2023 augusztus 21., 16:00

Szomáliában betiltották a TikTokot, a Telegram üzenetküldő alkalmazást és az 1XBet online sportfogadásokkal foglalkozó weboldalt, hogy korlátozzák az „illetlen” tartalmak és a propaganda terjedését – közölte az ország hírközlési minisztere.

A miniszter felszólította az internetes vállalatokat, hogy „függesszék fel azoknak az alkalmazásoknak a használatát, amiket terroristák és egyéb erkölcstelen csoportok arra használnak, hogy szörnyű képeket terjesszenek és félretájékoztassák a nyilvánosságot”.

Az anyák magas tápértékű ételekre és egészségügyi szolgáltatásokra várnak a Tawkal 2 Dinsoor belső menekültek (IDP) táborában a szomáliai Baidoában 2022. február 14-én.
photo_camera Az anyák magas tápértékű ételekre és egészségügyi szolgáltatásokra várnak a Tawkal 2 Dinsoor belső menekültek (IDP) táborában a szomáliai Baidoában 2022. február 14-én. Fotó: Yasuyoshi Chiba/AFP

A döntés napokkal azután született, hogy Hassan Sheikh Mohamud szomáliai elnök azt mondta: az al-Shabaab iszlamista terrorszervezet elleni katonai offenzíva célja az al-Kaidával kapcsolatban álló csoport felszámolása a következő öt hónapban.

Az al-Shabaab néven elhíresült csoport tagjai gyakran osztják meg tevékenységeiket a TikTokon és a Telegramon.

A Telegram közleménye szerint „a vállalat következetesen eltávolítja platformjáról a terrorista propagandát Szomáliában és világszerte is”.

A TikTok és az 1XBet egyelőre nem reagált a sajtó megkeresésére. A döntés szerint az internetszolgáltatóknak legkésőbb csütörtökig elérhetetlenné kell tenniük az érintett szolgáltatásokat. (MTI)