Trump kihagyhatja a republikánus vitákat

külföld
2023 augusztus 21., 05:27

Donald Trump kihagyja a közelgő republikánus előválasztási vitákat arra hivatkozva, hogy a közvélemény-kutatások azt bizonyítják, a 2024-ben esedékes választások előtt amúgy is ő a favorit, a választók már jól ismerik és kedvelik őt.

Ezen a héten, szerdán tartják az első vitát Wisconsinban, azon belül Milwaukee városában. Azt már hónapokkal korábban jelezte az ex-elnök, hogy ezt az alkalmat ki fogja hagyni, de most úgy tűnik, az összes többit is. Vasárnapi állapot szerint a CBS közvélemény-kutatása alapján a republikánus szavazók 62 százaléka számára ő a legkedveltebb jelölt, legközelebbi riválisa, Ron DeSantis floridai kormányzó 16 százalékon áll. Az előválasztási verseny összes többi jelöltjének támogatottsága 10 százalék alatt volt.

„Az emberek tudják, hogy ki vagyok én és hogy milyen sikeres volt az elnökségem. Ezért nem fogok részt venni a vitákon" – mondta minderről Trump a Truth Socialon, a saját közösségi oldalán, amelyet azért indított, mert minden más közösségi oldalról letiltották már.

Azokra az újságírói kérdésekre, hogy akkor ez azt jelenti-e, hogy egyáltalán nem vesz majd részt a vitákon, Trump stábja nem válaszolt. Szerdán, amikor a többi jelölt épp vitázik majd, őt Tucker Carlsonnal lehet majd látni. A Fox News egykori műsorvezetőjével már felvettek egy beszélgetést, amit majd akkor tesznek közzé.

Trump távolmaradása azt is jelenti, hogy az első, milwaukee-i vitán DeSantis kerül majd a többi jelölt támadásainak középpontjába, hiszen jobb híján hozzá képest próbálják majd a többiek pozicionálni magukat.

„Senki sem jogosult erre a jelöltségre, beleértve Donald Trumpot is. Meg kell jelenni és ki kell érdemelni" - mondta Andrew Romeo, DeSantis kampányszóvivője az X-en.

(Reuters)