A kormány változtatásokat tervez a lakossági áramfogyasztásban

energia
2023 augusztus 22., 14:49

A REPowerEU fejezet 14 reform és 14 beruházás segítségével vázolja fel, hogy a kormány hogyan akarja felhasználni az összesen kb. 2600 milliárd forintnyi EU-s forrást, ha hozzájut a pénzhez – írta meg a Portfolio.

A lap szerint a tervek között van, ami szerint minden lakossági áramfogyasztónak lehetővé válna dinamikus (változó) árképzés szerint venni az áramot évi 2523 kWh – azaz a rezsitámogatásos árú éves – fogyasztás felett.

A programban szerepel egy új lakossági energiahatékonysági pályázatra vonatkozó terv is, felszámolnák az energiaközösségek létesítése előtti szabályozási akadályokat, és egységesítenék megújuló, főleg nap- és szélerőművek hálózati csatlakozási eljárását.

Összejátszottak a cégek, de lebuktak
photo_camera Fotó: Dominique Delfino/Biosphoto via AFP

A kormány zöld ipari gyártókapacitások hazai kiépítését és fejlesztését is támogatná egy 200 milliárd forint keretű beruházási pályázattal – derül ki Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének társadalmi egyeztetésre közzétett, az orosz fosszilis energiáról való leválást is segítő REPowerEU fejezetéből.

Olyan gyártókapacitás-fejlesztés és szolgáltatásbővítés támogatható, amivel az előállított termék vagy szolgáltatás hozzájárul a zöld átálláshoz, például hőszivattyú, napelem vagy „alternatív jármű” és alkatrészei, vagyis akkumulátor gyártása is.

A lap szerint 200 ezer lakossági napelemest érinthet egy másik tervezett változtatás, a szaldó elszámolás megszüntetése.