Észak-Koreában árvíz pusztít, Kim Dzsongun dühbe gurult

küföld
2023 augusztus 22., 17:10

Kim Dzsongun észak-koreai vezető nyilvánosan és keményen megrótta Kim Tokhun miniszterelnököt és más magas rangú tisztségviselőket az ország nyugati partvidékét sújtó áradásokra adott „felelőtlen” válaszuk miatt – jelentette az észak-koreai állami média nyomán a magyar állami média. Az áradások fontos mezőgazdasági területeken pusztítanak, ahogyan ez nyáron gyakran megtörténik a rossz vízelvezetés és az erdőirtás miatt.

Megfigyelők szerint Kim Dzsong Un a vezető tisztségviselők bírálatával valószínűleg arra törekszik, hogy rájuk hárítsa a felelősséget az ország gazdasági nehézségeiért és az élelmiszer-ellátás bizonytalanságáért, de ezzel a lépéssel előkészítheti az észak-koreai párt- vagy állami vezetés átalakítását is.

Az 1961-es születés Kim Tokhun 2020 augusztusa óta az ország miniszterelnöke, előtte miniszterelnök-helyettes volt. Tagja a párt politikai hivatal elnökségének, 2016 óta a párt központi bizottságának.

Kim hétfőn ellátogatott az ország nyugati partvidékére, ahol a tengervíz nemrégiben lerombolt egy gátat, elárasztva ezzel több mint 270 hektárnyi rizsföldet.

photo_camera Kim Dzsongun szügyig az árban
Fotó: STR/AFP

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség szerint a vezető látogatása után „rendkívül felelőtlen kötelességmulasztással” vádolta a kormány tagjait. Azt is mondta, hogy

„Az elmúlt években Kim Tokhun kormányának adminisztratív és gazdasági fegyelme súlyosan megbomlott, ennek következtében a tétlenkedők felelőtlen munkamódszerrel rontják le az állami gazdasági tevékenységét”.

Kim a közelmúltbeli áradást ember okozta katasztrófának nevezte, és egy elhibázott építési projektre hivatkozott, amelynek a terület vízelvezetését kellett volna javítania. Azt is hozzátette, hogy a beruházás annak ellenére folytatódott, hogy jelentős szivárgást fedeztek fel. Szigorú fegyelmi lépéseket rendelt el az árvízkárokért felelősökkel szemben.

Megfigyelők szerint a vezető által elrendelt lépések szokatlanul erősnek tűnnek, tekintve, hogy az áradásokkal kapcsolatban nem érkezett hír halálos áldozatokról. Szakértők szerint Észak-Korea jelenlegi élelmiszerhiánya és gazdasági problémái a szigorú járványügyi korlátozások, az ENSZ-szankciók és az ország rossz gazdálkodása miatt mélyültek el, írja az MTI.