Még nem sikerült kimenteni a kabinos felvonóban több száz méter magasan rekedt hét iskolást és a tanárt Pakisztánban

baleset
2023 augusztus 22., 13:52

Hét iskolás gyerek és egy tanár rekedt a magasban egy elromlott drótkötélpályás kabinos felvonóban Pakisztán északi részén.

A gyerekek helyi idő szerint reggel 7 órakor estek csapdába a felvonón, amivel iskolába igyekeztek a hegyvidéki Battagram régióban, Iszlámábádtól 200 km-re északra.

A pakisztáni katasztrófavédelmi hatóság közleménye szerint a felvonókabint tartó két kábel közül az egyik elszakadt, emiatt ragadtak az utasok több mint 270 méteres magasságban egy folyóvölgy fölött.

Mivel először sikertelenül próbálkoztak a felvonó megjavításával, a hatóságok katonai helikoptert küldtek a megmentésükre.

Egy katona lóg a katonai helikopterből, amivel a gyerekeket próbálják kimenekíteni.
photo_camera Egy katona lóg a katonai helikopterből, amivel a gyerekeket próbálják kimenekíteni. Fotó: AFP

De a mentőakciót nagyon megnehezítették az erős széllökések és az, hogy a helikopter rotorja végleg destabilizálhatja a már csak egy kábelen függő kabint.

A katonai helikopterek az elakadt felvonó közelében köröznek, miután két mentési kísérletet már le kellett állítani. Tovább nehezíti a légi mentést, hogy a kabin felett tíz méterrel egy másik kábel is húzódik.

A mentési kísérlet során a helikopterből leeresztett kommandósoknak sikerült élelmet és gyógyszert juttatniuk a kabinba, de nem tudták kiemelni a bent rekedt utasokat a helyi idő szerint 19 órakor várható naplemente előtt.

A Pakisztán északi, hegyvidéki részén élő emberek gyakran használják a drótkötélpályás kabinos lifteket a hegyi falvak közötti közlekedésben. (MTI)