Miután Orbán végigparádézta a hétvégét a keleti barátaival, Matolcsy jegybankelnök lépett egy váratlant

belföld
2023 augusztus 22., 16:04
  • Recep Tayyip Erdogan török elnök,
  • Ilham Alijev azeri elnök,
  • Savkat Mirzijojev üzbég elnök,
  • Tamím bin Hamad ál-Száni katari emír,
  • Serdar Berdimuhamedow türkmén államfő,
  • Szadir Zsaparov kirgiz államfő,
  • Rusztam Minnyihanov, az oroszországi Tatár Köztársaság amerikai feketelistán lévő vezetője

– csak néhány név Orbán Viktor politikai barátainak listájából, akik az ünnepi tűzijáték megtekintésére érkeztek augusztus 20-án a Karmelitába. Az atlétikai vb kezdetét és az állami ünnepet a keleti nyitás szimbolikus megerősítésére használó Orbán mellettük találkozott az elmúlt napokban Milorad Dodikkal, a Boszniai Szerb Köztársaság elnökével, Aleksandar Vučić szerb elnökkel, II. Tavadrosz kopt pápával, valamint azzal a Sebastian Kurz volt osztrák kancellárral, aki ellen hamis tanúzás miatt épp a héten emeltek vádat.

Miután Orbán és a nemzetközi liberális mainstream nyomástól szenvedő Szijjártó miniszter a végigkeletinyitották az elmúlt napokat, diplomáciázott egyet Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke (egyébként Orbán volt minisztere, aki mostanában erősen kormánykritikus gazdasági megszólalásokkal tűnik fel). Matolcsy az MNB keddi közleménye szerint munkaebéden találkozott David Pressmannal (Orbán szavajárása szerint Présemberrel), az Egyesült Államok rendkívüli és meghatalmazott magyarországi nagykövetével.

A jegybank közleménye szerint „áttekintették a magyar és amerikai gazdasági, valamint a kétoldalú pénzügyi kapcsolatokat és a további szakmai együttműködési lehetőségeket”, emellett szó volt arról, hogy „a jelenlegi bizonytalan gazdasági és geopolitikai helyzetben az erős bilaterális kapcsolatok elengedhetetlenek” és hogy „szükséges a két ország közötti gazdasági kapcsolatok további mélyítése és a folyamatos párbeszéd fenntartása”. Pressman szintén elégedetten posztolt a találkozó után, nagyszerű találkozóról és hihetetlen lehetőségekről írt.

link Forrás

A találkozó egyébként három héttel azután volt, hogy augusztus elején az Egyesült Államok jelentősen korlátozta a magyar részvételt a vízummentességi programjában a 2011 és 2020 között kiállított magyar útlevelek biztonsági kockázata miatt.