Orosz katonai küldöttség érkezett Líbiába

hadsereg
2023 augusztus 22., 17:44

Orosz delegáció érkezett Líbiába Junusz-Bek Jevkurov védelmiminiszter-helyettes vezetésével Halífa Haftar marsall meghívására - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Líbiában ez az első hivatalos orosz katonai küldöttségi látogatás, amit a 11. Moszkvai Nemzetközi Biztonsági Konferencián és az Armija-2023 haditechnikai fórumon folytatott tárgyalások eredményeként készítettek elő.

„A látogatás során a tervek szerint megvitatják a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelemben való együttműködés kilátásait, valamint a közös fellépés egyéb kérdéseit” – közölte az orosz védelmi minisztérium.

Haftar vitatja az ENSZ által elismert líbiai kormány legitimitását. Az orosz diplomácia részéről korábban az ország vezető katonai és politikai személyiségének nevezték a marsallt, de Moszkva megígérte, hogy szigorúan betartatja a világszervezet által líbiai kormányzattal szembenálló erők ellen elrendelt fegyverembargót.

Halífa Haftar beszédet mond Bengáziban 2022. december 24-én.
photo_camera Halífa Haftar beszédet mond Bengáziban 2022. december 24-én. Fotó: Abdullah Doma/AFP

Líbia 2011-ben, Moammer Kadhafi megbuktatása és meggyilkolása után káoszba süllyedt. Haftar parancsnokságával a Líbiai Nemzeti Hadsereg 2018 áprilisban megtámadta a fővárost, Tripolit, mondván, meg kell tisztítani az országot az egységkormány által szerinte hallgatólagosan támogatott terroristáktól és zsoldosoktól.

Az RBK orosz gazdasági lap szerint a tábornok oldalán harcolt akkor a Wagner orosz magánhadsereg, amivel Moszkva akkor hivatalosan még minden kapcsolatot tagadott. A nemzetközi közösség által elismert kormányt török katonai beavatkozás mentette meg, ami visszaszorította Haftar erőit.

Líbia keleti és déli felének legnagyobb részét a tobruki központú parlamentre támaszkodó, Haftar tábornokhoz köthető vezetés tartja hatalmában, ami Oroszország, Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek támogatását élvezi. A tripoli egységkormány ellenőrzése alapvetően a fővárosra és a környező területekre terjed ki.

Haftar július elején azt követelte, hogy az országban tartsanak előfeltételek nélküli elnök- és parlamenti választást, mert ez jelenti „a líbiai kérdés igazi megoldását”. Hálid al-Misri, az országot a nemzeti egységkormánnyal társbérletben irányító Legfelsőbb Államtanács elnöke szerint a választás 2024. március közepéig megtartható. (MTI)