Menesztették Bíró Attilát, a női vízilabda-válogatott szövetségi kapitányát

sport
2023 augusztus 23., 14:41

A Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ) elnöksége szerdán felmentette Bíró Attilát a női válogatott szövetségi kapitányi tisztségéből, írja az MTI a szövetség honlapjának beszámolója alapján. Az elnökség tagjai egyhangú szavazással döntöttek a csapatot 2016 óta irányító szakvezető felmentéséről, miután a válogatott csak hatodik lett a júliusi fukuokai világbajnokságon.

photo_camera Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

A szövetségi kapitányok szerződésében szerepel egy kitétel, amelynek értelmében a megállapodás következmények nélkül felbontható, ha az év fő világversenyén az általuk irányított csapat nem végez az első négy hely valamelyikén. Bíró legjobb eredménye a 2016-os Európa-bajnoki arany- és tavaly a világbajnoki ezüstérem volt a női válogatottal.

Bíró Attilának sokat köszönhet a női vízilabdázás, hiszen a korábbi években nagyszerű munkát végzett a válogatott élén, mondta Madaras Norbert, az MVLSZ elnöke. Szerinte amikor Bíró átvette a csapatot, kritikusnak tűnt a helyzet a világbajnoki kilencedik helyezést követően, ehhez képest rögtön Európa-bajnokságot nyert. Madaras azt is mondta, hogy sok nagyszerű eredmény született, a csúcspont a tokiói olimpiai bronzérem és a tavalyi, hazai környezetben megnyert világbajnoki ezüst volt.

photo_camera Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

„Ugyanakkor tavaly a spliti Európa-bajnokság, de különösen a mostani világbajnokság nem sikerült úgy, ahogy reméltük, ami méltó lenne a korábbi remekléshez, illetve ennek a válogatottnak a nívójához. Ezért gondolták úgy az elnökség tagjai, hogy új lendület kell a csapatnak, amit csak egy komolyabb változás adhat meg” – nyilatkozta az elnök.

Bíró utódjáról egyelőre nincs döntés. Az új kapitány személyére Madaras tehet javaslatot, akiről az elnökség dönt majd.