Beolvad a Merényi Gusztáv Kórház a Semmelweis Egyetembe

Egészségügy
2023 augusztus 24., 11:28

A Merényi Gusztáv Kórház Telephelye a Semmelweis Egyetem tulajdonába kerül november elsejével, emiatt pedig több kórházi osztályt is elköltöztetnek, olvasható a Semmelweis honlapján, amit a Telex vett észre.

„Annak érdekében, hogy a traumatológiai ellátás térben is közel kerülhessen azokhoz a társszakmákhoz, amelyekkel szoros együttműködésre van szükség (pl. intenzív ellátás, sebészet, képalkotás), szükségessé válik néhány intézet, klinika vagy szakrendelés költözése. Mindemellett a betegellátás folyamatos lesz az érintett klinikákon” - írja az egyetem.

Novembertől a Gyáli út 17-19. szám alatti címről a traumatológiai ellátás átköltözik a Semmelweis Egyetem Központi Betegellátó Épületébe (Üllői út 78.). Az ellátások átszervezésének első ütemében a Geriátriai Klinika és Ápolástudományi Központ költözése a Szent Rókus Klinikai Tömbből (Gyulai Pál u. 2.) az augusztus 28-i héten kezdődik meg a Gyáli úti Merényi kórház 1-es és 4-es épületébe. A két épületrészt folyamatosan újítják fel, és év végére a klinika korábbi kapacitását bővítve mintegy 140 ágyon kezelik majd a geriátriai betegeket.

Ugyancsak az első ütemben valósul meg az Ortopédiai Klinika ambulanciáinak költözése szeptemberben, az Üllői út helyett már a Merényi Gusztáv telephely 30-as számú épületének 1. emeletén várják az ambuláns rendelésre érkezőket a Gyáli út 17-19. szám alatt.

Az ellátások szervezésének következő ütemében a Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézete költözik át októberben a Szent Rókus Klinikai Tömbbe. Jelenleg az intézet fekvőbetegeit a Neurológiai Klinikán látják el, az ambulancia a Központi Betegellátó Épületben üzemel, míg a laborkapacitás a Nőgyógyászati Klinikán működik, így a költözéssel az intézet mindhárom profilja egy helyen érhető majd el a Gyulai Pál utcai tömbben.

A költözés érinti a Semmelweis Egyetem Asszisztált Reprodukciós Centrumát is. Októbertől átmenetileg a fekvőbetegeket a Nőgyógyászati Klinikán látják majd el, a járóbetegeket pedig a Merényi telephely 30-as épületében. Hosszabb távon – várhatóan jövő februártól – azonban a teljes centrum a Gyáli úton kap helyet, ahol a jelenleginél több IVF-kezelés elvégzésére nyílik lehetőség.

A költözések érintik az otthonlélegeztetési részleg és a transzplantációs gondozás munkáját is. A tervek szerint ezek a Baross utcai épületben lesznek elhelyezve, írják a honlapon.

Kiemelt videóink