Észak-Korea megint fellőtt egy űrrakétát

külföld
2023 augusztus 24., 04:44

„Űrrakétát” indított Észak-Korea, közölte a dél-koreai hadsereg helyi idő szerint csütörtök reggel. Ez volt a diktatorikus ország második kísérlete a rakéta feljuttatására, miután az első kísérlet alkalmával a tengerbe zuhant.

A kémműhold föld körüli pályára helyezése sikertelen volt, jelentette később a KCNA észak-koreai hírügynökség. A jelentés szerint a rakéta első két fokozata sikeresen beindult, a harmadik fokozat beindításánál azonban hiba történt.

A rakétaindítás kudarcát a dél-koreai hadsereg is megerősítette. A dél-koreai egyesített vezérkar, amelyet a Yonhap dél-koreai hírügynökség idézett, kijelentette, hogy Phenjan rakétát indított, amely az állítása szerint „űrbe juttatásra alkalmas eszköz”, de további részleteket nem közölt. A rakétáról viszont azt tudni, hogy a műhold segítségével Kim Dzsongun könnyebben tudná bemérni az országot fenyegető támadásokat vagy pontosabban végrehajtani a saját támadásait.

photo_camera Fotó: ICHIRO OHARA/The Yomiuri Shimbun via AFP

Az űreszköz indítását először a japán kormány jelezte, közölve, hogy Észak-Korea állítólagos ballisztikus rakétát lőtt ki, amely átrepült az ország területe felett. Kedden Phenjan közölte Japánnal, hogy az indítás augusztus 24. és 31. között történik, ezért Japán mozgósította a hajóit és riadókészültségbe helyezte légvédelmi rendszerét.

Szöul törvénytelennek nevezte a rakétaindítást, arra hivatkozva, hogy sérti az ENSZ határozatait, amelyek megtiltják Észak-Koreának, hogy kísérleteket hajtson végre ballisztikus technológiával, amelyet egyaránt használnak űreszközök világűrbe juttatására, illetve (háborús célú) rakétaként.

A rakétaindítás néhány nappal azután történt, hogy az amerikai, a dél-koreai és a japán vezetők az egyesült államokbeli Camp Davidben találkoztak, ahol a tárgyalás egyik fő témája az észak-koreai nukleáris fenyegetés volt.

Májusban Észak-Korea már megkísérelte föld körüli pályára helyezni az általa katonai felderítő műholdnak nevezett eszközt, de a hordozó rakéta néhány perccel az indítás után a tengerbe zuhant. (MTI, BBC)