Kreml-bennfentes: A lázadás után az volt az érzésem, hogy ennek rossz vége lesz

külföld
2023 augusztus 24., 08:02

Jevgenyij Prigozsin gépének lezuhanása „nem volt túl meglepő”, mondta a Kreml egy belső embere névtelenül a Meduzának szerdán.

„A lázadás után az volt az érzésem, hogy ennek rossz vége lesz. [A Kreml] nem bocsát meg ilyen dolgokat” - mondta a forrás. Szerinte Prigozsin félbehagyott puccsa vezette Putyint arra a következtetésre, hogy a Wagner-csoport vezetője már nem „megbízható és irányítható ember”.

„Minden logika szerint egy katonai fegyver nem lehet megbízhatatlan ember kezében” - állította a névtelen forrás.

A forrás úgy tudja, hogy a szerdán, nem sokkal a baleset előtt Prigozsin állítólag találkozott a moszkvai polgármesteri hivatal és a regionális adminisztráció illetékeseivel, hogy megvitassák a közintézmények élelmiszer-ellátását. A Prigozsinhoz köthető cégek évek óta állami szerződések alapján szállítanak élelmiszert különböző oroszországi közintézményeknek, innen kapta Prigozsin a „Putyin szakácsa” becenevet.

A lap két Kremlhez közeli forrása azt mondta, meglepődtek azon, hogy Prigozsin „semmit sem tanult” az elbukott puccs után, és folytatta üzleti tevékenységét Oroszországban. A források nem értik, hogy Prigozsin miért tartotta fenn oroszországi üzleteit, miközben afrikai országokkal is bizniszelt. Az egyik forrás szerint Prigozsin annak ellenére folytatta nyíltan oroszországi üzleteit, hogy arról volt szó, elmegy Fehéroroszországba.

A források arról nem akartak beszélni, hogy ki ölhette meg Prigozsint. Szerintük azonban, ha a DNS-teszt igazolja is Prigozsin halálát, az nem fogja befolyásolni az orosz belpolitikai helyzetet.

Tegnap este Oroszországban, Moszkvától kétszáz kilométerre észak-nyugatra, a tveri területen, Kuzsenkino falu körzetében zuhant le Jevgenyij Prigozsin repülőgépe. A Prigozsin tulajdonában lévő Embraer Legacy 600-as gépen tízen utaztak, hét utas és három fő személyzet. A katasztrófa moszkvai idő szerint 12 óra 40 perckor történt. Az orosz közmédia az esti órákban közölte, hogy az utaslistán szerepelt Prigozsin és a Wagnert megalapító volt hírszerző-alezredes Dmitrij Utkin és más fontos Wagner-vezetők neve is.