Müncheni szurkolók pingálhatták össze a több mint 450 éves Vasari-folyosót

külföld
2023 augusztus 24., 20:01

Német turistákat keres a firenzei rendőrség, miután falfirkára bukkantak Firenze történelmi belvárosának emblematikus építményén, az egykori Medici-család palotáit összekötő Vasari-folyosójának oszlopain.

Az eset rossz reflexeket indíthatott be az olaszokban, akik a nyáron kétszer is okkal háborodtak fel hasonló esetek miatt: előbb a Colosseum falába vésett valaki szerelmes üzenetet, augusztus elején aztán a milánói Galleria Vittorio Emanuele passzázst firkálták össze vandálok.

link Forrás

Az olasz hatóságok most két, feltehetőleg német turistát keresnek, akik szurkolói szlogeneket festettek fel a Vasari-folyosóra. A felirat alapján - egész pontosan hét betű, hét különböző oszlopon - az 1860 München szurkolóira gyanakodnak a rendőrök. Állítólag már van is két huszonéves gyanúsított, akikről kering felvétel a közösségi médiában.

Az 1 kilométer hosszú folyosó, amit 1565-ben építettek, egy átjáró, ami összeköti a Palazzo Vecchiót és a Palazzo Pittit.

Az olasz nyilvánosságban sokan szigorúbb büntetéseket követelnek a vandálokkal szemben. Az Uffizi galéria igazgatója, Eike Schmidt szerint például ideje lenne olyan súlyosan szankcionálni az ilyen eseteket, mint az USA-ban: akár öt év börtönnel –annál is inkább, mert az ilyen cselekményeket jellemzően nem hirtelen felindulásból, vagy részegen, hanem alaposan előkészítve követik el.

A firenzei polgármester, Dario Nardella szigorú és alapos nyomozást ígért, Gennaro Sangiuliano kulturális miniszter pedig azt nyilatkozta az incidens után, hogy a vandálokkal meg kell értetni: innentől a legkisebb karcolásokat is üldözni fogjuk. (Sky)