Nem engednek át egy antarktiszi kutatóhajót a Tasman-híd alatt, mert állítólag nem fér át

külföld
2023 augusztus 24., 07:40

Ausztrália új, 528 millió dollár értékű jégtörő antarktiszi kutatóhajójának megtagadták, hogy áthajózzon a hobarti Tasman-híd alatt, hogy az onnan nem messze lévő kikötőben tankoljon, ezért több száz kilométert kell mennie egy másik kikötőig.

photo_camera A hobarti híd. Fotó: DAVID GRAY/AFP

A kikötői hatósága régóta aggódik, hogy a 160 méter hosszú hajó túl nagy ahhoz, hogy biztonságosan áthaladjon a híd alatt, az Ausztrál Antarktiszi Hadosztály szerint azonban a hajó átfér. Az üzemanyagtöltő állomás a híd túloldalán van. Hobart az Ausztráliához tartozó Tasmania déli fővárosa.

A kikötői hatósági korábban azt mondta, hogy akkor engedik át a hajót, ha a személyzet sikeresen elvégzi az Australian Maritime College tanfolyamait és szimulációs gyakorlatait. Miután azonban nem adták meg az engedélyt, a Déli-sarkot kutató hajónak a Tasmania északi partján, Burnie-ben kell tankolnia az expedíció előtt, vagyis tankolásonként kétszer is feleslegesen kell több száz mérföldet hajóznia.

A hatóságok aggodalma nem alaptalan, ugyanis 1975-ben 12 ember halt meg, miután egy teherhajó a hídnak csapódott, aminek következtében a szerkezet egy része összeomlott. A Nuyina első útja az Antarktiszon 2022 januárjában volt, a román építésű hajó átadása a járvány miatt késett. (Guardian)