Egy orosz sorozatban mesterséges intelligenciával pótolták a háborúellenes színész arcát

FILM
2023 augusztus 25., 08:32

Oroszországban a Kontakt című sorozat második évadának nézői arra lettek figyelmesek, hogy Makszim Vitorgan arcával valami nincs rendben. Egy filmes oldal szerint Vitorgan a stáblistán sem szerepelt, és a színészről már leforgatott felvételek helyére egy mesterséges intelligenciával generált deepface-t tettek, ami „egyszerre hasonlít Vitorganra és egy szomorú verébre”. Az arckifejezése nem változik, a szájmozgása pedig nem mindig van szinkronban az elhangzó szöveggel. A színész az oldalán azt írta, nem lepődött meg.

A filmet forgalamzó csatorna a Gazprom tulajdonában van, Vitorgan pedig még az orosz invézió kezdetén felszólalt az ukrajnai háború ellen, majd a közösségi médiában támogatta azokat a művészeket, akiket az orosz igazságügyi minisztérium külföldi ügynököknek nyilvánított.

Nem ez lenne az első eset, hogy kitakarják a háborúellenes művészeket. Áprilisban a Muz TV csatorna a Csillagok gyára című műsor résztvevőiről szóló dokumentumfilmben elhomályosította a háború ellen felszólaló Jelena Temnyikova énekesnő arcát. (Meduza)