Több mint 80 öngyilkosság köthető egy kanadai férfihoz, aki mérget árult az interneten

külföld
2023 augusztus 25., 14:54

Összesen 88 ember halt meg az Egyesült Királyságban, miután mérget vásároltak egy kanadai férfitől, írja a BBC. Kenneth Law-t öngyilkosságban való közreműködéssel vádolják. Azt, hogy a szer - a BBC nem nevezi meg, hogy pontosan milyen anyagról van szó - volt a halálesetek közvetlen oka, a Nemzeti Bűnüldözési Hatóság (NCA) nem tudta megerősíteni, de eljárást indítottak a férfi ellen.

photo_camera Fotó: Christian Zachariasen / AltoPress / PhotoAlto via AFP

Law-t májusban tartóztatták le Torontóban. Az 57 éves férfi a feltételezések szerint több olyan weboldalt is üzemeltetett, amin öngyilkosságot segítő eszközöket árultak. A kanadai hatóságok szerint a férfi körülbelül 1200 csomagot adott fel több mint 40 országba, bár azt nem tudni, hogy mennyi tartalmazta a halálos szert.

A Law és a halálesetek közötti állítólagos kapcsolat először a The Times titkos nyomozása során derült ki. A rendőrség azóta ellenőrzéseket végez azoknál, akik megrendelték a szert. Az NCA két év alatt 272 olyan személyt azonosított, aki Law-tól vásárolt. Közülük 88-an meghaltak, de egyelőre nem tudták bebizonyítani, hogy a termékek és a halál oka között van összefüggés. Az előzetes letartóztatásban lévő Law még augusztusban bíróság elé áll, akár 14 év börtönbüntetést is kaphat.