Vita van egy fontos stratégiai kérdésben a Pentagon és az ukrán hadsereg vezetése között

háború
2023 augusztus 27., 14:36

Kupjanszk egy jelentéktelennek tűnő kisváros az Oszkil folyó partján. Az elmúlt évben azért lett mégis különös jelentősége, mert itt húzódik a frontvonal, amióta a Harkivtól keletre eső területeket – Kupjanszkkal együtt – felszabadították az ukrán katonák. A 2022 szeptemberi ellenoffenzíva óta a harcok súlypontjai átkerültek innen a Donbász más területeire, az ukrán főparancsnokság most mégis Kupjanszk körzet védelmének megerősítésére szólította fel a katonaságot. Számítanak ugyanis arra, hogy míg délen ők, az ukrán erők helyeznek óriási nyomást az orosz vonalakra, az ellenség itt, Kupjanszknál indíthat ellen-ellentámadást. Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők főparancsnoka szerint orosz tüzérségi és légi támadások miatt szükséges a város védelmének megerősítése.

Kupjanszk a frontvonalon a LiveUAmap-en.
photo_camera Kupjanszk a frontvonalon a LiveUAmap-en. Forrás: LiveUAmap

Hogy erősítést kéne átcsoportosítani északra, Kupjanszk irányába, ezzel a Pentagon nem ért egyet – írja a New York Times nyomán a Meduza. Az ukrán parancsnokság döntése ellentmond az amerikai hadsereg ajánlásainak. A Pentagon szerint ugyanis a front egy szakaszára kellene koncentrálni az erőket, hogy ott áttörjék az orosz vonalakat. Az amerikai lap elemzői szerint amúgy sem valószínű, hogy az orosz csapatok megkísérelnék Kupjanszk újraelfoglalását, hisz akkor meg is kéne tartaniuk a várost, és ez hasonló körülmények között már Herszonban sem ment nekik.

A 60 éves Tatjana Szkrjepnyikova, aki maga is könnyű repeszsérüléseket szenvedett, a szomszédja házának törmelékei között áll. A ház egy ágyúzást követően megsemmisült. Zaoszkij falu Kupjanszk mellett.
photo_camera A 60 éves Tatjana Szkrjepnyikova, aki maga is könnyű repeszsérüléseket szenvedett, a szomszédja házának törmelékei között áll. A ház egy ágyúzást követően megsemmisült. Zaoszkij falu Kupjanszk mellett. Fotó: SERGEY BOBOK/AFP

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mindennek kapcsán az UNIAN hírügynökségnek azt mondta: „Nem adjuk fel sem Harkivot, sem Donbászt, sem Pavlogradot, sem Dnyiprót. És ennyi. És a világ összes elemzője ne is számoljon ilyesmivel". Arra utalt minden bizonnyal, hogy még átmeneti időre sem szeretnének átadni további területeket sem az inváziós orosz hadseregnek.

Hogy milyenek a napok Kupjanszkban, arról épp pár napja jelent meg egy csodás anyag a New York Timesban az egykor Budapesten dolgozó Valerie Hopkins tollából.