Ferenc pápa orosz katolikus fiatalok előtt tett néhány meredek kijelentést

külföld
2023 augusztus 28., 15:17

Orosz katolikus fiatalok szentpétervári találkozójára jelentkezett be online Ferenc pápa a Vatikánból. Kiállt ugyan a béke mellett, a fiatalokat is arra kérte, hogy a megbékélést tartsák szem előtt, de tett néhány különös kijelentést, írja a politico.

Emlékeztette hallgatóságát, hogy ők egy nagy, felvilágosult orosz birodalom, „Oroszország anyácska” örökösei. Megidézte két újkori orosz cár, Nagy Péter és II. Katalin szellemét is.

A pápa kijelentésein, az orosz imperialista múlt dicséretén sokan megütköztek, mivel Moszkva 2014-ben, majd tavaly februárban is Ukrajnára támadt, területeket szakított ki belőle, a háború jelenleg is tart.

A pápa többször bírálta az orosz inváziót, a háború befejezésére szólított fel, ugyanakkor ellentmondásos kijelentéseket is tett, és Vlagyimir Putyin orosz elnököt sem volt hajlandó elítélni. Orbán Viktor magyar miniszterelnök egy időben azt hangoztatta, hogy Európában csak Magyarország és a Vatikán áll a béke pártján. Igaz, márciusban kiderült, hogy a Vatikán szerint az igazságos béke az, ha az oroszok kivonulnak Ukrajna területéről.

Az ortodox keresztény Oroszországban 180 ezer katolikus él, ez a lakosság 0,1 százaléka.