Decembertől közlekednek majd az új balatoni kompok

közlekedés
2023 augusztus 29., 11:34

Július eleje óta folyamatosan dolgoznak a Balaton adottságaira tervezett négy új hajó összeszerelésén, írja a HVG.hu a Balatoni Hajózási Zrt. közleménye alapján. A két új komp és két új katamarán júliusban érkezett meg a Balatonra, mindegyik fontos szerepet kap majd a turizmusban és a helyi közlekedésben is.

Mivel az új hajók az eddigi legnagyobb utas- és jármű-befogadóképességgel rendelkeznek, szállításuk nagy körültekintést igényelt, írta a BAHART. A 11 méter széles és 35, illetve 45 méter hosszú hajókat a szállítás miatt az indulásuk előtt részlegesen visszabontották. Balatonra érkezésük után a munka első lépése a felépítmények felszerelése volt, majd egy 450 tonnás daru emelte le egyenként a nyitott fedélzetet, az utastereket meg a kormányállásokat a szállítóhajókról és helyezte rá a hajótestekre.

Jelenleg a belső terek építészeti és burkolási munkálatai folynak, illetve az ablakokat, a klímát és rádiónavigációs rendszereket is mostanában építik be. A tervek szerint a kompok idén decemberben, a katamaránok pedig jövő márciusban állnak forgalomba.