Az orosz nagykövetség a tankönyvbotrányról: 1956 összetett kérdés

POLITIKA
2023 augusztus 30., 16:45

„A modern Oroszország ugyanis változatlan tisztelettel viseltetik a magyar nép történelmi emlékezete iránt, és elismeri, hogy közös történelmünkben vannak összetett kérdések, amelyek közé joggal sorolják az 1956-os eseményeket is. Ezért mindig is nagyon óvatosan és odafigyeléssel közelítettünk a kérdéshez, nem hagytuk, hogy azt politikai célokra használják fel, és a múlt eseményeit mai szemszögből, a történelmi kontextusból kiragadva vizsgálják” – kommentálta a budapesti orosz nagykövetség a tankönyvbotrányt. Oroszországban a tizenegyedikesek új tankönyvből tanulhatják a történelmet, amit Vlagyimir Putyin egyik tanácsadójának, Vlagyimir Megyinszkijnek a felügyelete alatt készítettek el, és egyrészt rehabilitálják benne Sztálint, másrészt Putyint az ország megmentőjének állítják be.

Az 1956-os magyar forradalom eseményeiről úgy írnak benne, hogy lázadó radikálisok, a fasiszta Magyarország volt katonái fogtak fegyvert, és rengeteg gyilkosságot követtek el, sorkatonák is brutális mészárlások áldozatai lettek.

Az orosz nagykövetség Facebook-posztjában

  • előbb hazugnak minősíti a tankönyv tartalmáról először író Meduzát: szerintük a lap „oroszellenes hamis hírek gyártására és terjesztésére szakosodott, amiért Oroszországban méltán minősül külföldi ügynöknek”.
  • Majd hozzáteszik, „fontos megjegyezni, hogy a tankönyv augusztus 8-án Moszkvában tartott bemutatóján elhangzott, hogy az orosz sajtóhoz a tankönyvnek legalább tíz különböző tervezete jutott el”.

„Nehéz megítélnünk, hogy a cikk megírásához melyik tervezetből indultak ki, de az általunk ismert tankönyvtervezetek egyike sem nevezi »fasisztának« az »56-os forradalmat« (ami a tankönyv végleges változatát illeti, az még nem jutott el a Nagykövetségre).”