A nyugati titkosszolgálatok kavarásaként tanítják az 56-os forradalmat az orosz iskolákban

Történelem
2023 augusztus 27., 14:02

Oroszországban a tizenegyedikesek új tankönyvből tanulhatják a történelmet, amit Vlagyimir Putyin egyik tanácsadójának, Vlagyimir Megyinszkijnek a felügyelete alatt készítettek el, és egyrészt rehabilitálják benne Sztálint, másrészt Putyint az ország megmentőjének állítják be. A G7 beszámolója szerint az 1956-os magyar forradalom eseményeiről úgy írnak benne, hogy lázadó radikálisok, a fasiszta Magyarország volt katonái fogtak fegyvert, és rengeteg gyilkosságot követtek el, sorkatonák is brutális mészárlások áldozatai lettek.

photo_camera Magyar forradalmárok a ledöntött Sztálin-szobor csizmáin 1956-ban Fotó: ANDERS ENGMAN/TT News Agency via AFP

Szó szerint is idéznek egy részt, amiben a magyar forradalmat ugyanúgy nyugati machinációnak állítják be, ahogy a narancsosat szokták: „Sztálin személyi kultuszának kritikáját számos kelet-európai országban felhasználták a szovjetellenes erők. (…)

A magyar válságot a nyugati titkosszolgálatok és az általuk támogatott belső ellenzék akciói katalizálták. A Szovjetunió csapatokat vezényelt Magyarországra, és segített a magyar hatóságoknak a tiltakozás elfojtásában.”

2020-ban Oroszországban olyan katedrálist állítottak az orosz hadseregnek, ahol többek között az 56-os forradalom leverőit is hősként állították be. A képet tovább bonyolítja, hogy a Pesti Srácokról elnevezett kormánylap tudósítója éppen oroszbarát frontriportokat ír a megszállt területekről.