Georg Spöttle már a Donbaszból önti a magyar nézőkre az orosz propagandát

Média
2023 augusztus 24., 11:19
  • A kormánymédia egyik kedvenc biztonságpolitikai megmondóembere az orosz védelmi minisztérium szervezésében a Donbaszból „tudósít” a háborúról, orosz szemszögből.
  • Beszámolóiból egy alternatív valóság rajzolódik ki, ahol az ukránok a civileket gyilkoló agresszorok, akik szétlövik a saját városaikat, az oroszok pedig csak segítenek.
  • Ahogy Rácz András a 444-nek elmondja, az ilyen propagandautaknak már 100 éves hagyománya van Oroszországban: Spöttle is csak azt láthatja, amit az orosz kormány megmutat neki.
  • Cikkünkben azt is végigvesszük, milyen jól ismert propagandafogások köszönnek vissza Spöttle „tudósításaiban”.

A kormánypárti médiának eddig sem kellett túl nagy bátorítás, hogy az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban szinte google-fordítózva vegye át egy az egyben az orosz propagandát, Georg Spöttle viszont új szintet ért el. Miközben Novák Katalin köztársasági elnök egy kijevi óvóhelyről küldött képet a napokban, Spöttle az orosz védelmi minisztérium „meghívására” és felügyelete alatt elment az orosz megszállás alatt lévő kelet-ukrajnai területre, hogy onnan „tudósítson” arról, mi is zajlik a helyszínen.

Bejelentkezéseiből, amiket hosszabb-rövidebb formában a Youtube-on, a Pesti Srácok oldalán és a Hír Tv-ben is közzétesz, egy alternatív valóság tárul föl, ahol az ukrán hadsereg a civileket és újságírókat gyilkoló agresszor, Mariupol lakosai felszabadító hősökként köszöntik az orosz megszállókat, akik csak segíteni akarnak, a háború pedig csak azért tart még mindig, mert a gonosz ukránok így akarják. Amit pedig Spöttle útjáról és a hasonló, orosz védelmi minisztérium által szervezett sajtóutakról tudni lehet, az alapján elég erősen feltételezhető, hogy a kormánymédia „tudósítója” azt a kirakatvalóságot látja, amit az orosz védelmi minisztérium mutatni akar neki, ő pedig így kontroll nélkül önti a magyar kormánypárti nyilvánosságba az orosz háborús propagandát.

Alternatív valóságok

Georg Spöttle, a kormánymédia „biztonságpolitikai elemzője” és a Pesti Srácok „újságírója” sosem titkolta, hogy mit gondol az orosz-ukrán konfliktusról. A saját bevallása szerint Fidesz-párttag és a Fidesz színeiben önkormányzati választáson is induló Spöttle 2022 őszén az Ultrahang nevű Youtube-műsorban azt mondta, hogy „én ebben a háborúban maximálisan Oroszországot támogatom.” Ebben a műsorban és a saját videóiban is többször beszélt arról, hogy az ukrán hadsereg milyen rémtetteket hajt végre a Donbaszban, bár ezt néha elég érdekes forrásokkal igyekezett alátámasztani. Azt az állítását például, hogy az ukránok kazettás bombákat lőnek ki az oroszok és szeparatisták által elfoglalt területre, egy olyan videóval igyekezett igazolni, amelyen valójában az orosz hadsereg használ ilyen bombát Szíriában 2016-ban.

Spöttle többször is beszélt arról, hogy ki akar menni a Donbaszba, hogy a saját szemével is megnézze, mi zajlik ott, de sokáig nem kapott vízumot. Nemrég viszont az orosz védelmi minisztérium meghívására részt vehetett a moszkvai nemzetközi biztonsági konferencián (ahová 2014 óta a magyar állam képviseletében senki sem mehet, és ahová külön katonai vízummal utazhatnak be a résztvevők), majd szintén a védelmi minisztérium szervezésében elmehetett az elfoglalt Donyeckbe és Luhanszkba. Ahogy a Pesti Srácoknak a tudósítójuk legutóbbi bejelentkezésének ajánlójában áll, munkatársuk „vállaltan a ‘másik oldal’ szemszögéből vizsgálja meg a háború borzalmát”.

photo_camera Spöttle Moszkvában. Fotó: Facebook

Spöttle nem egyszerűen a front másik oldaláról tudósít, vagy az orosz „álláspontról” számol be, hanem egy alternatív valóságot közvetít. Beszámolói nem adnak túl sok kontextust, hogy miért és hogyan robbantak ki a harcok a Donbaszban 2014-ben - vagyis hogy az orosz hadsereg és az általuk támogatott oroszpárti szeparatisták robbantották ki a harcokat Kelet-Ukrajnában, miután a Majdan-tüntetésekbe belebukott az oroszbarát ukrán kormány -, és hogy miért vált totálissá a háború 2022 elejétől.Történeteiben az agresszorok ukrán katonák, az áldozatok pedig egyszerű emberek, akiket csak azért bántanak, mert ukrán helyett orosznak tekintik magukat, vagy egyszerűen csak azért, mert ott vannak.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.