Aleppo orosz bombázását állítják be az ukránok által elkövetett támadásnak a fideszes médiában

bűnügy
2022 november 2., 8:56
comments 30

Egy nappal azután, hogy részletesen bemutattuk, hogyan szurkol a háborús bűnös Putyinnak a kormánypárti média, még az eddig általunk ismertebbeknél is cinikusabb példát küldött el nekünk olvasónk.

Georg Spöttle „biztonságpolitikai szakértő” a kormányközeli kézben lévő Pestisrácok oldalán közölt október 28-i videójában ugyanis többek között azt állította, hogy ukrán tisztviselők nyomást akarnak gyakorolni Washingtonra, hogy adjanak nekik kazettás bombákat.

Majd beszélt a brutális pusztításról, melyre ezek a bombák képesek, és mutatott is egy „nagyon szomorú” felvételt, állítása szerint arról, ahogy az ukránok bevetettek már ilyen bombát a Donbász régióban. „Ez egy valós felvétel, hogy az ukránok a Donbaszban mit műveltek, tehát ennek a háborúnak azért vannak okai is” – állítja Spöttle.

Aki annyiban állít igazat, hogy ez tényleg egy valódi felvétel: azt mutatja be, amikor az orosz vadászgép kazettás bombát dobott le a szíriai Aleppóra. A Fox News a támadás idején, 2016-ban osztotta meg ezt a videót, a kép sarkában feltüntetve az arab nyelvű eredeti forrást is, amit a Spöttle által bemutatott verzión olvashatatlanná homályosítottak.

A szíriai rezsimet támogató oroszok által bevezetett kazettás bombákról 2016-ban részletes jelentést közölt a Human Rights Watch nevű nemzetközi jogvédő szervezet. A kazettás bombákról hosszabban is írtunk idén márciusban, az Ukrajna ellen indított orosz háború apropóján, és már abban a cikkünkben is szerepelt amúgy ez a 2016-os aleppói videó.

A PestiSrácok tulajdonosa a Progressive Média Hungary Kft., mely mögött az Index.hu-t is részben tulajdonló Vaszily Miklós áll.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt