Így szurkol a háborús bűnös Putyinnak a kormánypárti média

Média
2022 november 01., 18:43
comments 63

Miközben a magyar kormány megszavazta a szankciókat, és Orbán olyan szövegeket is aláírt, amik szerint Oroszország a felelős az energiaválságért, a belföldre szóló kormányzati kampány inkább a brüsszeli szankciókat támadja. Az Orbán Viktorhoz végtelenül hűséges, állami közpénzmilliárdokkal kitömött kormánypárti sajtómár egyenesen Vlagyimir Putyinnak szurkol az Ukrajna elleni háborúban.

Nem véletlen, hogy a hivatalos és a fél- vagy egyáltalán nem hivatalos kommunikáció nem vág egybe: amíg a felszínen, kormányzati nyilatkozatokban elő lehet adni, hogy mi Ukrajna oldalán állunk és békét akarunk, addig a közvéleményt – pontosabban a fideszes kétharmadhoz szükséges tábort – oroszpárti üzenetekkel lehet felkészíteni egy majdani váltásra. Aminek elvileg eljöhet valamikor az ideje, legalábbis Orbán a tusványosi beszédében hitet tett amellett, hogy Oroszország nem fogja elveszíteni a háborút.

Zelenszkij bohóc, Putyin győz

Az Origo például mindennap tolja a főleg a háborúval kapcsolatos rendkívüli híreket címlapon. Május 31-én, Orbán Viktor születésnapján ezt írták:

Június 11-én ez volt a rendkívüli hír:

Három nappal később Zelenszkij már rottyon volt:

Újabb kér napra rá kezdték unni a bohócot:

Június 20-án jött el a teljes összeomlás ukrán oldalon:

Július 10-én az Origo padlóra került a hírtől, hogy a 79 éves volt lengyel elnök, Lech Wałęsa felvetette, hogy meg kéne osztani Oroszország lakosságát belső harcok, kívülről provokált felkelések kirobbantásával. „A javaslatot minden túlzás nélkül minősíthetjük egyszerre borzalmasnak és egyszerre életveszélyesnek is” – aggódtak.

Július 27-én Niall Ferguson történész előrejelzéséről beszámolva írták ezt:

Augusztus 8-án ezzel a címmel hozták le azt a Zelenszkij-nyilatkozatot, ami szerint aki segít Oroszországnak a Kelet-Ukrajnában megrendezett kamunépszavazásokban, azt felelősségre fogják vonni:

Henry Kissinger augusztus közepén megjelent interjújáról írták ezt:

„Drámai hírek jöttek az ukrán hadseregről, közel lehet az összeomlás” – írta az Origo augusztus 18-án, hozzátéve, hogy az „orosz védelmi minisztérium bejelentése szerint a Szoledar településnél harcoló ukrán gépesített egység több mint kétharmada dezertált”.

„Ramzan Kadirov csecsen hadvezér szerint egész színészkarrierjében most játssza a legjobb szerepét az ukrán elnök – írta a Mandiner. Tegyük hozzá: aki látta a hol máshol, mint az RTL Klubon vetített (és ott irgalmatlanul megbukott) mókás Zelenszkij-filmsorozatot, A nép szolgáját, az bízván igazolhatja: egy kínosan gyenge komikus volt Zelenszkij” – kezdődik a csecsen vezető Telegram-posztját egyetértőleg megosztó, augusztus 19-ei cikk.

Azóta elindult az Origo szerint addigra többször összeomlott ukrán hadsereg ellentámadása, sorra foglalják vissza a településeket az oroszoktól. Október 3-án ezzel próbálkozott a lap (persze a cikkből kiderült, hogy ezzel pont Putyin embere, Dmitrij Medvegyev fenyegetőzött):

Október 20-án ezzel a címmel tudatták, hogy „orosz sajtóértesülések szerint az ukrán hadsereg szerdán átfogó támadást indított Herszon irányába”:

„Erős akarat, hatalmas dicsőség”

Az oroszpárti, putyinista, ukrán- és Nyugat-ellenes propagandában élen jár a – magát az oroszok ellen fegyverrel harcoló 56-os hősökről elnevező – Pesti Srácok, aminek az azóta beszántott tévéje a háború alatt is nyíltan putyinista Facebook-oldalt futtatott.

A PS-nél vezet műsort a volt fideszes egyéni képviselőjelölt (és elmondása szerint ma is párttag) Georg Spöttle „biztonságpolitikai szakértő” is, aki az amúgy is – a bucsai tömeggyilkossággal nem foglalkozó – oroszpárti fideszes beszélő fejek közül azzal tűnik ki, hogy (amellett, hogy tetőtől talpig átvizsgálták a földönkívüliek) már a háború kitörésétől kezdve konzekvensen az oroszok szemszögéből, a putyinista narratívát erősítve „elemzi” az eseményeket a köztévén, a 888-on és a Pesti Srácoknál.

„Georg Spötle biztinságpolitikai szakértő”
photo_camera „Georg Spötle biztinságpolitikai szakértő” Forrás: PS TV/Facebook

Spöttle például sajnálkozva beszélt arról, hogy Ukrajna pénzügyi segítséget kapott, hogy ellen tudjon állni az orosz agresszornak, ezzel el fog húzódni a háború (magyarul továbbra sem nyernek az oroszok).

link Forrás

A fideszes férfi nem először mindenfajta fenntartás nélkül terjeszti azt az orosz dezinformációt, hogy az ukránok a saját területükön akarnak piszkos bombát robbantani, majd az oroszokra fognák. Spöttle szerint sajnos Zelenszkijből nagyon sokan kinézik, hogy ezt megtegye, csak azért, hogy befeketítse Oroszországot.

link Forrás

Spöttle tényleg lehajol bármiért, hogy az ukránokat lejárathassa, például arról is beszámolt, hogy Zelenszkij egyik testőre náci szimbólumot hord (egyébként nem).

Spöttle a munkácsi turulszobor-eltávolítással kapcsolatban azt mondta: „Én azt kívánom nekik, hogy ez a szigony ugye a tengeri népeknek a jelképe, hogy lehet, hogy majd vízum kelljen nekik, hogyha el akarnak menni a Fekete-tengerhez vagy az Azovi-tengerhez, mert ez bekövetkezhet, úgyhogy ez is megmutatja, hogy az ukránok nem voltak és nem a barátaink.”

link Forrás

Végül itt van egy olyan videó a Pesti Srácoktól, ami talán a Russia Todaynek is ciki lenne. Ennek a szeptember 30-ai GEOrgPOLITIKA-adásnak az első 3 perce még azoknak is meglepetést jelenthet, akik edzettek a putyinista kormánypárti médiát illetően. Van itt minden: béna Zelenszkij, ünnepi Putyin, minden szempontból elismert és megsüvegelt népszavazás az elfoglalt ukrán területeken, és egy „baromi látványos” videó Kadirov parancsnokról.

link Forrás

(Címlapkép: Kiss Bence)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.