Két év alatt egymilliárd forintért őrizte a hazai és a Kárpát-medencei kertörökséget a Magyar Kertörökség Alapítvány

belföld
2023 augusztus 30., 05:14

2021-es megalakulása óta már több mint egymilliárd forintnyi állami támogatást kapott a Magyar Kertörökség Alapítvány (MKA), írja a 24.hu. Az alapítvány kilenc kuratóriumi tagjából négyen lemondtak tiszteletdíjukról, így a többiek, köztük Kiss-Rigó László püspök és Vály Judit Gabriella, az Euroleasing vezérigazgatója – ez a cég vette a Rose d’Or nevű szuperjachtot – osztoznak az évi 70 milliós juttatáson, azaz havi 1,2 millió a jövedelmük.

photo_camera Fotó: Magyar Kertörökség Alapítvány/Facebook

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) június végi közleménye szerint 68 millió forintos támogatást ítélt meg az MKA-nak, „Tokaj-Hegyalja desztináció kertörökségének és kertpotenciáljának stratégiai tárgyú tudományos mű megalkotása és a kapcsolódó előterjesztés előkészítő anyagának elkészítése” címen. Érdekesség, hogy az MTÜ vezérigazgatója, Guller Zoltán az MKA egyik kuratóriumi tagja is.

A tudományos mű egyik része a „Tokaj-Hegyalja borvidék szőlőskertjeit, kastély- és kúriakertjeit összefogó turisztikai kertútvonal szakmai kidolgozása 2023. szeptember 30-ig. (...) A kutatás Tokaj-Hegyalja 22 településén található több mint 30 kastélykert/kúria kertre vagy szőlőskertre terjed ki”. Azt nem közölték, hogy melyik kertekről van szó, mert a feladat teljesítése még csak a felmérés fázisában tart.

Akik nem tudnák, az MKA 2021 októberében alakult azzal a céllal, hogy megőrizze és elősegítse a fenntarthatóságát a hazai és a Kárpát-medencei kertörökségnek, írja a lap. Az alapítvány 2021-ben és 2022-ben 969 millió forintos támogatást kapott. Tavaly szeptember 14-től viszont már az Építési és Közlekedési Minisztérium finanszírozza az alapítványt. A honlapról látszik, hogy az MKA tagjainak igen jó dolguk van, több külföldi konferencián is részt vettek. Jártak Velencében, Versailles-ban, Torontóban és Nagy-Britanniában is.