Mikromenedzsment: még arról is Orbán dönt, hogy melyik hivatalnok kaphat bónuszt

POLITIKA
2023 augusztus 30., 09:28
photo_camera Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

Egy nem nyilvános kormányhatározat szerint a miniszterelnök egyedi jóváhagyására volt szükség ahhoz, hogy valaki államigazgatási dolgozóként extra juttatást kapjon a fizetésén felül – derült ki az rtl.hu által ismertetett rendeletből.

Ez is egy ún. 4000-es kormányhatározatban szerepel, amely ugyan nem titkos, de csak közérdekű adatigénylés után, iratbetekintéssel lehet megismerni, és a kormány finoman szólva sem könnyíti meg a hozzáférést. Márpedig ezek a határozatok sok ember életét befolyásolják, például a 30 ezer közigazgatásban dolgozó munkavállalóét; az ő juttatásaikkal kapcsolatos döntéseket is innen lehetne megismerni.

Az itt tárgyalt határozat azt rögzítette, hogy a kormányzati igazgatási szervnél dolgozók 2022 második felétől nem kaphattak illetményen felüli, illetve béren kívüli juttatást (a 200 ezer forintos cafeteria arányos részét leszámítva), például elismerésként, motivációként vagy céljuttatásként. Az rtl.hu azt írja, hogy ha valaki mégis kapott pluszpénzt, azt vissza kellett fizetnie, kivéve, ha Orbán Viktor felmentette ezen kötelezettsége alól „nyomós indokból”.

A Miniszterelnöki Kormányiroda azt írta a portálnak, hogy „a miniszterek 38 esetben kezdeményezték a plusz juttatás megítélésére vonatkozó javaslatot”, amit Orbán Viktor 22 esetben elfogadott.

Egy korábban nyilvánosságra került, hasonló kormányhatározat értelmében Orbán Viktor engedélye kellett ahhoz is, hogy home office-ban dolgozhassanak az állami cégek vagy kormányzati igazgatási szervek munkavállalói.

A területi közigazgatásban, például a kormányhivatalokban dolgozók fizetését nemrég, július elsejétől legalább 10 százalékkal emelték, de ez messze elmarad az Európa-bajnok inflációtól. „A vármegyék ugyan 15 százalékos emelésre elegendő keretet kaptak, de 5 százalék sorsáról szabadon dönthetnek a kormányhivatalok vezetői. Miután július 1-jétől él a változtatás, ez sokak számára éves szinten csak 5 százalékos emelést jelent” – mondta az rtl.hu-nak a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke. Boros Péterné szerint ez és az Orbán Viktor által jóváhagyott egyedi jutalmak is azt mutatják, hogy azok járnak jól, akik lojálisak a rendszerhez, és „teljesen átláthatatlan”, hogy kinek jár plusz pénz.