Donald Trump megköszönte Orbán Viktornak, hogy visszahívná őt az elnöki székbe

külföld
2023 augusztus 31., 04:31

Még mindig vet hullámokat Tucker Carlson Orbán-interjúja. Most éppen Donald Trump rakott ki egy posztot, amiben köszönetet mond Orbán Viktornak. A poszthoz az interjú azon részletét csatolta, amelyben a magyar miniszterelnök az orosz-ukrán háború kapcsán arról értekezik, hogy mit tenne az amerikai adminisztráció helyében: „Hívjátok vissza Trumpot! Ez az egyetlen lehetséges út.” Lehet ugyanis őt kritizálni, de a legbékésebb amerikai külpolitikát folytatta az elmúlt évtizedekben - magyarázta a magyar miniszterelnök.

photo_camera A poszt itt tekinthető meg.

Egy másik részlete az interjúnak azonban valószínűleg elkerülte a volt amerikai elnök figyelmét. Orbán ugyanis egy ponton arról beszélt, hogy Magyarországon elképzelhetetlen lenne az, ami Amerikában folyik napjainkban, miszerint az igazságszolgáltatást használják egyesek politikai ellenfeleikkel szemben. Mint fogalmazott: „Ezt a kommunisták csinálták.” Úgy tűnik azonban Trump sem kifogásolná, ha ilyesmi történne. Egy keddi interjúban ugyanis arról beszélt, hogy ha ismét elnök lesz, bebörtönözi politikai ellenfeleit.

A riporter arról faggatta, bánja-e, hogy nem tartotta be híres 2016-os kampányígéretét, és nem börtönözte be akkori kihívóját, Hillary Clintont, amikor az elnöki székben ült, és megteszi-e, ha újra megnyeri a választásokat. Erre Trump annyit felelt: „A válasz az, hogy nincs más választás, mert ők is ezt teszik velünk.”Hogy Trumpnak lesz-e lehetősége elnökként bárkit bebörtönözni, azt egyelőre nem tudni. A Politico számításai szerint viszont ha minden büntetőeljárásban, ami épp folyik ellene, minden vádpontban bűnösnek találnák az egykori amerikai elnököt, akár 641 évnyi börtönbüntetést is kiszabhatnának rá. A Forbes még ennél is többre jutott, az ő kalkulációjuk szerint akár 717 év is lehetne maximálisan Trump büntetése. Aki egyébként jelenleg 77 éves.