Ha lesznek választások jövőre Ukrajnában, Zelenszkij indulni fog, hogy megvédelmezhesse az alkotmányosságot

külföld
2023 augusztus 31., 18:45

„2024-ben, ha folytatódik a háború, és ha megtartjuk a választásokat, nem hagyom cserben a hazámat. Én vagyok az alkotmányosság garanciája, mindenképpen készen állok, hogy megvédelmezzem azt” – mondta a Meduza hírösszefoglalója szerint Volodimir Zelenszkij a portugál köztelevíziónak adott interjújában.

photo_camera Fotó: STR/NurPhoto via AFP

Zelenszkij a 2019-es választások előtt még azt állította, csak egy elnöki ciklust vállal. Ukrajnában a következő parlamenti választásokat 2023 őszén, az elnökválasztást 2024 márciusában tartották volna, Ukrajna alkotmánya azonban hadiállapot idején nem teszi ezt lehetővé.

Zelenszkij azt mondta, ahhoz, hogy választásokat tarthassanak, mindenekelőtt garantálni kell a szavazópolgárok biztonságát, illetve meg kell teremteni a lehetőséget a voksolásra a menekültek számára is.

A választásokon a katonáknak is tudniuk kell szavazni, megfigyelőkre van szükség a világ minden tájáról, mondta. Az ukrán elnök szeretné, hogy minden a törvényeknek megfelelően, demokratikusan, tisztán mehessen végbe. (meduza.io)