Magyarország az utolsó pillanatban mégiscsak kért 1500 milliárd forintnyi hitelt az EU-tól

gazdaság
2023 augusztus 31., 11:44

Magyarország 3,9 milliárd eurós (1500 milliárd forintos) hitelkérelmet nyújt be az Európai Bizottsághoz a helyreállítási alap hitelrészéből, a dokumentumokat csütörtökön, határidőre eljuttatják a Bizottsághoz - jelentette be Navracsics Tibor a területfejlesztési miniszter egy rendezvényen csütörtökön, Budapesten.

„Ma van a határidő, úgyhogy ma délután fogjuk elküldeni a programunkat” - mondta a miniszter.Navracsics Tibor azt mondta: 3,9 milliárd eurónyi összegre jelentenek be hitelkérelmet, az eddigiekhez hasonlóan energetikai infrastruktúra, energiahatékonysági pályázatok, illetve a zöld átállás projektjeinek finanszírozására.

A Portfolio ezzel kapcsolatban kiemelte: Magyarország eredetileg 9,7 milliárd eurós RRF hitelkeretre volt jogosult, de az idén március végi határidőig a kormány azt jelezte a Bizottság felé, hogy ebből csak 6,6 milliárdot tervez lehívni, majd a július végén társadalmi egyeztetésre kitett verzióban ehhez képest már csak 4,8 milliárd eurós hitelfelvételi terv, illetve a 700 millió eurónyi REPowerEU támogatás szerepelt, és most ez a 4,8 milliárd eurós hitelrész csökkent tovább a bejelentés szerint 3,9 milliárd euróra.

A hitelhez egyébként szintén csak úgy lehet ténylegesen hozzáférni, ha Magyarország teljesíti a jogállamisági eljárás keretében tett 21 úgynevezett vállalását - figyelmeztet a hvg.hu. Ez azonban pénzügyileg sokkal kedvezőbb konstrukció, mint a piacon elérhető hitelek, mert ezt a kifogástalan besorolással rendelkező EU veszi fel és azzal a kondícióval adja tovább a kérelmező tagállamnak. Igaz, feltételként szabja a pénzek átlátható elköltését, amelynek a gazdaság zöld átállását és a digitalizálását kell szolgálnia. (via MTI, Portfolio, hvg.hu)